EL taunis Paradiisipaberite «šokeerivaid» paljastusi (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paradise Papersit tutvustav pilt Rahvusvahelise Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi (ICIJ) veebilehel.
Paradise Papersit tutvustav pilt Rahvusvahelise Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi (ICIJ) veebilehel. Foto: www.icij.org

Euroopa Liit nimetas esmaspäeval «šokeerivaks» paljastusi, kuidas juhtivad firmad ja riigitegelased, teiste seas Briti kuninganna Elizabeth II, hoiduvad offshore-firmade abil maksude tasumisest.

EL-i rahandusministrid arutavad nädalavahetusel ajakirjandusse lekitatud paljastusi teisipäevasel kohtumisel.

Rahvusvaheline Uurivate Ajakirjanike Konsortsium (ICIJ) avaldas osa niinimetatud Paradise Papersi dokumentidest pühapäeva õhtul.

«Uus skandaal näitab taas, kuidas mõned firmad ja rikkad inimesed on valmis kõigeks, et mitte makse maksta,» ütles EL-i majandusvolinik Pierre Moscovici.

«Kutsun nende šokeerivate paljastuste valguses liikmesriike võtma kiiresti vastu Euroopa maksuparadiiside must nimekiri ja teisi meetmeid.»

Viimane leke paljastab sarnaselt nn Panama paberite ja LuxLeaksiga, kuidas rahvusvahelised firmad ja rikkad eraisikud kandivad tulusid maksude vähendamiseks üle maailma. Legaalsed meetodid aitavad maksuparadiiside, näiteks Luksemburgi, Šveitsi ja Briti Neitsisaarte kaudu vältida miljarditesse ulatuvate tulude maksustamist.

EL-i konkurentsivolinik Margrethe Vestager tunnustas viimaste paljastustega välja tulnud ajakirjanikke.

«Õnnitlused ja tänu ICIJ-le kogu tehtud töö eest, mis aitab astuda samme maksudest kõrvalehoidmise vastu ja läbipaistvuse poolt,» ütles Vestager Twitteris.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles