Texase kirikutulistaja motiiv tekitab küsimusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Texase osariigi arvatav kirikutulistaja sai hankida oma relvad seaduslikult USA õhujõudude tehtud vea tõttu, kirjutab Washington Post.

Tulistamises kahtlustatav Devin Patrick Kelley oli sõjaväekohtus naise ja lapse peksmises süüdi mõistetud, mis pidanuks takistama tal osta seaduslikult tulirelvi või kuuliveste. Õhujõud ei sisestanud teavet kohtuotsuse kohta riiklikku kuriteoregistrisse, kust see oleks jõudnud föderaalvõimude ametnikeni.

Devin Kelley.
Devin Kelley. Foto: -/AFP

«Esialgne info näitab, et Hollomani õhujõudude baasi eriuurimisbüroo ei kandnud  Kelley koduvägivalla juhtumit riiklikku kuriteoregistrisse,» teatasid õhujõud.

Kohus oli 26-aastase Kelley karistuseks õhujõududest erru saatnud.

26 inimest sai surma ja 20 haavata, kui ründaja jumalateenistuse ajal San Antonio lähedal Sutherland Springsi baptistikirikus tule avas. Ründaja kandis kuulivesti ja kasutas automaatrelva Ruger AR, teatasid võimud.

Mees lahkus sündmuskohalt ja üks kohalik elanik asus teda jälitama. Ründaja leiti surnuna oma autost Wilsoni ja Guadalupe maakonna piiril. Uudistekanal CNNi teatel tulistas mees endale pähe, kuid esialgu ei ole selge, kas ta suri enda käe läbi või ta lasti maha, kuna teda taga ajanud mees tulistas ründajat jalga ja kõhtu.

Ruger AR-tüüpi automaatrelv.
Ruger AR-tüüpi automaatrelv. Foto: wikipedia.org

Tants relvaseaduse ümber

Eile Tokyos toimunud pressikonverentsil ütles USA president Donald Trump, et tulistamises ei saa süüdistada Ühendriikide relvaseadust. «Meie riigis on palju probleeme vaimse tervisega, küsimus ei ole tulirelvades,» sõnas Trump.

Mitmete ohvriterohkete massitulistamise järel on Trumpilt nõutud relvaseaduse karmistamist, kuid pärast ametisse astumist on Trump hoopiski relvaseadusi leevendanud.

Foto: GRAPHIC NEWS

Muu hulgas on Trump võtnud tagasi oma eelkäija Barack Obama aegse määruse, mis keelanuks umbes 75 000 vaimsete häiretega inimesel tulirelvade ostmise.

Lisaks annetas tulirelvade omamisõiguste eest seisev Riiklik Tulirelvade Assotsiatsioon (NRA) Trumpi kampaania heaks umbes 30 miljonit dollarit.

Politseinikud sündmuspaigal.
Politseinikud sündmuspaigal. Foto: MOHAMMAD KHURSHEED/REUTERS/SCANPIX

Motiiv pole teada

Mis on Kelley teo motiiv, pole teada. Kohalike ametivõimude sõnul polnud tal mingeid sidemeid terroristlike organisatsioonidega. Pärast keskkooli lõpetamist 2009. aastal oli ta Kelley pühapäevakooli õpetaja.

Pärast õhujõudude teenistusest vabastamist 2014. aastal töötas Kelley New Braunfelsis at Schlitterbahni veepargis.

Schlitterbahni veepark.
Schlitterbahni veepark. Foto: ERICH SCHLEGEL/AFP

Lisaks oma esimese abikaasa ja nende lapse ründamisele oli Kelley varem trahvi saanud kiiruse ületamise, stoppmärgi ees mittepeatumise ja liikluskindlustuse puudumise eest.

Ta abiellus uuesti 2014. aastal ehk pärast süüdimõistvat otsust ja õhuväest minemasaatmist. Teada on, et Kelley ämm ja äi olid tolle koguduse liikmed. Tulistamise hetkel nad kirikus ei viibinud.

Kelley elas San Antonio äärelinnas New Braunfelsis, seal kasvas ta ka vanemate pea miljon dollarit väärt kodus üles. Politsei asus tema kodu läbi otsima eile õhtul, kuid pole teada, mida nad leidsid.

Devin Kelley elukoht New Braunfelsis.
Devin Kelley elukoht New Braunfelsis. Foto: JONATHAN BACHMAN/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles