Saudi Araabia ja Iraani vahel kisub tuliseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthi mässulised pärast Saudi Araabia õhurünnakut Sanaale Jeemenis.
Huthi mässulised pärast Saudi Araabia õhurünnakut Sanaale Jeemenis. Foto: Khaled Abdullah/REUTERS/Scanpix

Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman süüdistas täna Iraani otseses sõjalises agressioonis.

«Iraani osalus, mis seisneb huthide rakettidega varustamises, on Iraani režiimi otsene sõjaline agressioon,» ütles bin Salman, viidates konfliktile Jeemenis, kus mõlemad riigid on sekkunud.

Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi sõnul ei vasta saudide süüdistused tõele.

Nädalavahetusel teatas Saudi Araabia, et tabas ja hävitas Jeemenist Saudi Araabiasse tulistatud raketi. Teadaolevalt rakett vigastusi ega kahju ei tekitanud. Raketi tulistamist tunnistasid Jeemeni huthi šiiamässulised, kelle sõnul oli sihtmärgiks Riyadi Kuningas Khaledi rahvusvaheline lennujaam.

Huthi mässulised ähvardasid täna rünnata Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatide lennuvälju, sadamaid ning piiripunkte. «See on meie legitiimne õigus,» teatati avalduses, kus lisati, et sel moel vastatakse Saudi Araabia sammule, millega sulgeti Jeemeni maa-, õhu- ja merepiir.

Saudi Araabia ja USA juhitava koalitsiooni pealetung huthi mässuliste kontrollitud aladele Jeemeni põhjaosas algas 2015. aasta suvel. Huthid on kandnud lahingutegevuse tõttu kaotusi ja pidanud loovutama kontrolli mitmete Jeemeni linnade üle, kuid hoiavad Iraani toel enda käes endiselt suurt osa riigi territooriumist.

ÜRO andmetel on konfliktis hukkunud ligi 9000 inimest. Lisaks on alates aprillist riigis surnud üle 2100 inimese koolera tõttu ning ÜRO on hoiatanud, et riik seisab näljahäda veerel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles