Soome filmikava saab vaadata ka Pärnus

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Filiposter

Vaid neli nädalat ongi jäänud Soome 100. sünnipäevani. Kuna november on Eestis juba pea traditsiooniliselt filmivaatamisekuu, siis jõuabki seekord kinolinale tavapärasest rohkem Soomest ja soomlusest kõnelevaid filme. Lisaks PÖFFi kavale tasub vaatama sõita ka Pärnus linastuvat Soome 100 filmikava «Siin Põhjatähe all».

Sel neljapäeval 9. november kell 17.00 ja nädala lõpus, pühapäeval 12. november kell 16 saab vaadata Rauni Mollbergi mängufilmi «Maa on syntinen laulu».

MAA ON PATUNE LAUL

See 1973. aastal vändatud linateos on Soome ühe tuntuima filmirežissööri Rauni Mollbergi esimene täispikk mängufilm. Film on lavastatud Timo K. Mukka samanimelise romaani järgi.

See on maalähedane, naturaalselt erootiline ja veremaiguline lugu noorest saami tüdrukust Marttast ja tema ebaõnnestunud armastusest põdrakasvataja Oulaga 1940-ndate aastatel Lapimaal. Kui 19-aastane Martta jääb rasedaks, siis tema alkohoolikust isa kutsub oma vihahoos esile rida traagilisi sündmusi.

Lapimaal Mäkelä talus elavad Äijä-vana, pereisa Juhani koos naise Alli ja 18-aastase tütre Marttaga. Nende sulane Kulkuri pussitati külapeol surnuks ning pererahvas valmistub matusteks. Martta korraldada jääb kohvik ja toitlustamine, mille käigus ta kohtub Lapimaa põdrakasvataja Oulaga, kellesse ta silmpilkselt ära armub.

Kurkela talu noorperemees Kurki-Pertti proovib Marttaga samuti samasse voodisse pugeda. Martta on segaduses ja ei suuda unustada Oulad. Põhjapõtrade loendamisel kohtuvad Oula ja Martta taas, kuid nende õnnel on mitu takistust. Kurki-Pertti on armukade ja isa Juhani arvab, et Oula on kõlbmatu mees, kellel on juba palju abieluväliseid lapsi erinevate naistega. Kõigest hoolimata meelitab Oula Martta kogust põgenema...

«Maa on patune laul» oli ka üks esimesi Soome filme, mis lõi läbi rahvusvahelisel areenil. Teised Mollbergi tuntumad filmid on «Milka — film tabudest», «Tundmatu sõdur», «Sõbrad, seltsimehed», «Paradiisi lapsed»

  • Filmi pikkus 108 minutit.
  • Film linastub soome keeles, eestikeelsete subtiitritega
  • SIIN PÕHJATÄHE ALL – Soome 100 filmikava Uue Kunsti Muuseumis
  • Filmikava leiad kodulehelt: kino.chaplin.ee
  • Pilet 2 eurot. Õpilastele ja üliõpilastele tasuta
  • Korraldajad Pärnu Filmifestival ja Uue Kunsti Muuseum. Kava koostasid Mark Soosaar ja Vaiko Edur.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles