Saksa politseid kahtlustatakse keelatud lahingurelva kasutamises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa mässupolitsei G20 tippkohtumise ajal.
Saksa mässupolitsei G20 tippkohtumise ajal. Foto: Omer Messinger/Sipa USA/Scanpix

Hamburgi politseid võivad oodata uued süüdistused, kuna väidetavalt kasutati G20 tippkohtumisel puhkenud mässu mahasurumisel keelatud lahingurelva.

Politsei kasutas väidetavalt mitmeotstarbelist käsirelva MZP 1 15 juhul kummikuulide tulistamiseks ja 67 juhul pisargaasi tulistamiseks.

Hamburgi võimude väitel on tegemist tehniliselt võttes püstoliga, mida neil on lubatud siseriikliku julgeoleku tagamiseks kasutada. Ajalehe Spiegel andmetel on rahandusministeerium kandnud relva aga keelatud lahingurelvade nimistusse.

Relvatootja Heckler & Koch sõnul ei ole MZP 1 mitte püstol vaid pigem liigitatakse seda raketiheitjate alla.

Hamburgi ülikooli õigusekspert Ulrich Karpen tõi välja, et seadus ei keela MZP 1 kasutamist, kuna seda ei ole eraldi märgitud politseile keelatud relvastuse nimekirja.

Saksa vasakpartei kaalub nüüd politseiülema Hartmut Dudde vastu kaebuse esitamist, kuna tema juhtis 6.-8. juulini toimunud operatsiooni. Partei väitel rikkus politseiülem keelatud relva lubamisega riigi seadust.

Spiegeli andmetel teatasid korrakaitsejõud enne tippkohtumist, et ei kavatse meeleavaldajate vastu pisargaasi ega kummikuule kasutada kuid muutsid taktikat vägivalla eskaleerumise tõttu.

Mässud said Hamburgis alguse 6. juunil ja kestsid 8. juunini. Meeleavaldajad süütasid autosid ja lõid sisse poodide vaateaknaid põhjustades nii mitmete miljonite eurode suurust kahju.

Kokkupõrgetes maskeeritud meeleavaldajatega sai viga 500 korrakaitsjat. Hiljem algatati 35 juurdlust politsei väidetavate õigusrikkumiste suhtes, enamus neist puudutas meeleavaldajate kallal vägivalla tarvitamist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles