Rootsi ostab USA raketitõrjesüsteemi Patriot (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketitõrjesüsteem Patriot Leedus.
Raketitõrjesüsteem Patriot Leedus. Foto: Alfredas Pliadis/imago/Xinhua

Rootsi teatas teisipäeval, et ostab Prantsuse ja Itaalia raketitõrjesüsteemi asemel USA raketitõrjesüsteemi Patriot.

Otsus on kooskõlas 2015. aastast pärineva strateegiaga, mis näeb ette piirkondliku julgeoleku degradeerumise vältimise ja relvajõudude operatiivvõimekuste tugevdamise pärast aastatepikkusi kärpeid relvajõudude eelarves, teatas Rootsi kaitseministeerium.

Lisaks on lepe kooskõlas kahepoolse kaitsekoostöö tugevdamise leppega, mille Stockholm ja Washington sõlmisid eelmisel aastal.

Ministeerium leppe üksikasju avaldanud ei ole, kuid sõjalisi hankeid juhtiva ameti hinnangul on tehingu maksumus 10 miljardit Rootsi krooni ehk miljard eurot.

Stockholm loodab süsteemid kätte saada 2020.-2025. aastal.

Suurema laskeulatusega Patriot vahetab välja Rootsis seni kasutusel oleva USA raketisüsteemi Hawk.

Rootsi otsus osta USA ettevõtte Raytheon raketitõrjesüsteem Patriot tähendab, et selle Prantsuse-Itaalia rivaali Eurosam süsteemi SAMP/T hankes edu ei saatnud.

Rootsi tegi teate tunde pärast seda, kui NATO teatas kahe uue väejuhatuse loomisest. Üks neist hakkab kaitsma laevanduskanaleid Atlandil, ajal mil allianss üritab teha endas ümberkorraldusi Venemaast lähtuvale ohule paremini vastu seismiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles