Euroopa Komisjon survestab ELi riike koostama musta nimekirja maksuparadiisidest (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalikkuse ette jõudis järjekordne suur andmeleke
Avalikkuse ette jõudis järjekordne suur andmeleke Foto: Christian Ohde/imago/Christian Ohde

Euroopa Komisjon survestas teisipäeval Euroopa Liidu liikmesriike koostama musta nimekirja maksuparadiisidest.

EL on üle aasta üritanud anna viimast lihvi ELi-väliste maksuparadiiside nimekirjale, kuid mitmed väiksemad, madalate maksudega riigid, nagu Iirimaa, Malta ja Luksemburg, ei taha ettevõtteid eemale peletada.

Nimekirja koostamise püüdlusi juhtiv majandusvolinik Pierre Moscovici ütles teisipäeval, et tahab musta nimekirja kehtestada aasta lõpuks. Moscovici sõnul peab see olema usutav ja võimeline väljakutsega toime tulema.

Allikate sõnul on ELi ametnikud hoiatanud umbes 60 riiki, et nende maksupoliitikaid ähvardab musta nimekirja kandmine, ning andnud neile lisainformatsiooni edastamiseks aega 18. novembrini.

Komisjoni püüdlustele heitis uut valgust pühapäeval ilmsiks tulnud andmeleke kahest finantsettevõttest - Appleby ja Asiaciti Trust -, mis sarnaselt nn Panama paberitele ja LuxLeaksile näitavad, kuidas rahvusvahelised firmad ja rikkad eraisikud üritavad vältida maksude maksmist riikidele.

Kuigi maksude maksmise minimeerimine pole ilmtingimata seadusvastane, siis 13,4 miljonist lekkinud dokumendist on näha, kuidas suurfirmad, nagu Nike ja Apple, ning ülemaailmsed kuulsused, nagu vormelitšempion Lewis Hamilton üritavad maksta võimalikult vähe makse.

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) ärgitab riike koostama musta nimekirja koostööst hoiduvate maksuparadiisidest, et vähendada vähendada kõrvale hoidmist maksude tasumisest, mida aina rohkem nähakse läbi moraalse kohustuse prisma.

Komisjoni konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri sõnul näitab uus leke, et ärimaailm peab olema avatum.

Vestager ütles Lissabonis toimunud kohtumisel, mis tõi kokku tehnoloogiainvestorid ja ettevõtjad, et ei saa toetuda leketele või uurivale tööle, vaid vaja on rohkem läbipaistvust ja seetõttu soovib komisjon, et iga ettevõte avaldaks igas riigis kogu informatsiooni oma tegutsemisest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles