Trump pidi ära jätma visiidi kahe Korea vastasseisujoonele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Donald Trump pidi halva ilma tõttu tühistama tänaseks plaanitud üllatusvisiidi kahte Koread eraldavasse demilitariseeritud tsooni, ütlesid presidenti saatvad ajakirjanikud.

Valge Maja oli varem öelnud, et Trump ei tee sümboolset külastust tsooni, kuid presidenti saatvad ajakirjanikud koguti täna planeeritust varem kokku ja pressisekretär Sarah Huckabee Sanders näitas ajakirjanikele lehte, millele oli kirjutatud «DMZ» (demilitariseeritud tsooni lühend – toim). «See on see koht, kuhu me nüüd lähme,» lisas ta.

Trump lahkus täna hommikul Soulis teda võõrustavast hotellist ning läks Yongsani sõjaväebaasi. Helikopter presidendiga pardal tõusis õhku ja alustas teekonda tsooni, kuid pidi halva ilma tõttu tagasi pöörduma. Seejärel oodati umbes tund ilma paranemist, kuid ilm hoopis halvenes ning reis jäeti ära.

Sandersi sõnul pidi Trumpiga liituma ka Lõuna-Korea president Moon Jae-in. Tegu olnuks ajaloolise visiidiga, sest USA ja Lõuna-Korea presidendid pole tsooni kunagi koos külastanud, lisas Sanders.

«Püüdlus näitab, kui tugev ja tähtis on liit nende kahe riigi vahel,» ütles ta.     

USA president Donald Trump (paremal) Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini (keskel) korraldatud õhtusöögil Soulis.
USA president Donald Trump (paremal) Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini (keskel) korraldatud õhtusöögil Soulis. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Trump pakkus Kimile tulevikku

Täna Lõuna-korea parlamendis peetud kõnes pakkus Trump Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile teed palju parema tuleviku poole. «Relvad, mida te endale hangite, ei suurenda teie turvalisust,» lausus Trump kõnes, mida ta nimetas otsesõnumiks Kimile. 

«Need asetavad sinu režiimi suurde ohtu,» lisas Trump. «Iga samm, mille astute sellel tumedal teel, suurendab ohtu, millega sa silmitsi seisad.»

President mõistis kõnes hukka Põhja-Korea julma diktatuuri ja põhjakorealaste sisepoliitilise rõhumise.

«Selle asemel, et väärtustada oma rahvast võrdsete kodanikena, see julm diktatuur mõõdab neid, omistab neile väärtusi ja paneb neid pingejärjekorda kõige omavolilisemate näitajate põhjal, mis näitavad nende truudust riigile,» lausus Trump.

«Siiski, hoolimata igast kuriteost, mida te olete toime pannud jumala ja inimeste vastu, pakume teile teed palju parema tulevikuni,» lisas president.

See peab aga algama sellest, et Põhja-Korea peatab mandritevaheliste rakettide arendamise ning loobub tuvastatavalt ja täielikult tuumajõust, rõhutas ta.

Kim Jong-un raketikatsetust jälgimas.
Kim Jong-un raketikatsetust jälgimas. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Kähmlus Soulis

Lõuna-Korea politsei pidi täna üksteisest eraldama USA presidendi poolt ja vastu meelt avaldanud inimesed, kelle vahel puhkes Soulis asuva parlamendihoone ees kähmlus. Konflikt puhkes pisut enne seda, kui USA president pidi alustama kõnet Lõuna-Korea parlamendisaadikutele.

Politsei ei osanud esialgu öelda, kas keegi sai kähmluses viga või mitte.

Sündmuskoha lähistel võis näha põlemas väikest USA lippu, mille kõrval oli silt «Ei Trumpile, ei sõjale».

Trumpi vastased meeleavaldajad süüdistavad Pyongyangi suunal ebadiplomaatilisi sõnavõtte teinud Trumpi suhete halvendamises Põhja-Koreaga. Trumpi toetajad tervitavad tema jõulisemat vastuseisu Pyongyangile.

Trumpi vastastest meeleavaldajad Soulis.
 
Trumpi vastastest meeleavaldajad Soulis.  Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Visiit Pekingisse

Täna saabus Trump Lõuna-Koreast Hiinasse Pekingisse, et arutada peamiselt kaubandusega seotud küsimusi ja Põhja-Koreaga seonduvat.

USA ja Hiina ettevõtted sõlmisid visiidi algul 19 tehingut koguväärtusega üheksa miljardit dollarit. Allkirjastamistseremoonial Hiina Suures Rahvapalees osalesid USA kaubandusminister Wilbur Ross ja Hiina asepresident Wang Yang.

Tehingute täpsemaid detaile nad ei avalikustanud, kuid Wangi sõnul on tegu vaid soojendusega homsele tseremooniale, kus osalevad Trump ja Hiina president Xi Jinping ning kus on tema sõnul oodata veelgi suuremaid tehinguid.

Trump plaanib kolmepäevast reisi kasutada arutamaks Xiga ka Hiina tohutut kaubanduse ülejääki USAga, mis oli oktoobris 26,6 miljardit dollarit.

«Hiinaga kaubanduse tasakaalutus on president Trumpi ja president Xi vaheliste kõneluste peamine fookus,» lausus Ross. «Ettevõtete õiglase ja vastastikkuse kohtlemise saavutamine on meie ühine eesmärk.»

Trumpi saabumine Pekingisse.
Trumpi saabumine Pekingisse. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles