Kommunist Zjuganov teeb seda jälle (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Zjuganov (paremal) eilsel oktoobripöörde 100. aastapäeval Moskvas toetajatele kõnet pidamas.
Gennadi Zjuganov (paremal) eilsel oktoobripöörde 100. aastapäeval Moskvas toetajatele kõnet pidamas. Foto: Sergei Karpuhhin/Reuters/Scanpix

Venemaa Kommunistliku Partei liider Gennadi Zjuganov teatas eilsel oktoobripöörde 100. aastapäeval, et kandideerib tuleval aastal taas presidendiks.

73-aastane Zjuganov on varem riigipeaks kandideerinud neljal korral. Esimest korda osales Zjuganov presidendivalimistel juba 1996. aastal, viimati kandideeris ta riigipeaks 2012. aastal, kui kogus 17,2 protsenti häältest. Kõrvale jäi ta vaid 2004. aasta presidendivalimistelt.

Tõenäoliselt võistleb Zjuganov valimistel teise koha eest Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei kurikuulsa liidri Vladimir Žirinovskiga. Opositsiooniliidril Aleksei Navalnõil on keelatud valimistel osalemine, kuna ta on kriminaalkorras süüdi mõistetud. Navalnõi väitel mõisteti ta süüdi poliitilistel põhjustel.

Lisaks Zjuganovile ja Žirinovskile on kandideerimisest teatanud ka seltskonnategelastest telesaatejuhid Ksenia Sobtšak ja Jekaterina Gordon, pornostaar Jelena Berkova, TV-saatejuhist modell Anfisa Tšehhova, Naiste Dialoogi Partei juht Jelena Semerikova ning Nigeeria juurtega ärimehest blogija Samson Sholademi.

Ametisolev president Vladimir Putin pole ametlikult avaldanud, kas ta 2018. aasta märtsis toimuvatel valimistel kandideerib. Arvatakse, et Putin kandideerib ja jätkab riigipea ametis.

Zjuganovi tulemused presidendivalimistel

-1996. aasta valimistel jäi Zjuganov Boriss Jeltsini järel teiseks, kogudes lõppvoorus 40,7 protsenti häältest.

-2000. aasta valimistel tuli Zjuganov Vladimir Putini järel teiseks, kogudes 29,5 protsenti häältest.

-2004. aasta presidendivalimistel Zjuganov ei osalenud. Toona oli kommunistide presidendikandidaadiks Nikolai Haritonov, kes tuli Putini järel 13,8 protsendiga teiseks.

-2008. aasta valimistel kogus Zjuganov 18 protsenti häältest, tulles Dmitri Medvedevi järel teiseks.

-2012. aasta valimistel sai Zjuganov 17,2-protsendilise toetusega Putini järel teise koha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles