Stoltenberg: NATO-l peavad olema õigel ajal õiges kohas õiged väed (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Portugali sõdurid 2015. aastal NATO õppustel Trident Juncture.
USA ja Portugali sõdurid 2015. aastal NATO õppustel Trident Juncture. Foto: FRANCISCO LEONG/AFP/Scanpix

NATO sõjalise juhtimisstruktuuri kaasajastamise eesmärk on tagada, et NATO-l oleksid õigel ajal õiges kohas õiged väed, ütles alliansi peasekretär Jens Stoltenberg täna.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Stoltenberg kordas NATO kaitseministrite kahepäevasele kohtumisele saabudes päev varem öeldut, et kaitseministrid kiidavad heaks esialgse plaani alliansi juhtimisstruktuuri kaasajastamisest.

Stoltenbergi sõnul annavad kaitseministrid heakskiidu plaanile luua kaks uut väejuhatust: üks merel asuvate sideliinide kaitsmiseks Põhja-Ameerika ja Euroopa vahel ning teine vägede ja varustuse liigutamise tõhustamiseks Euroopas.

Juhtimisstruktuuri kaasajastamise eesmärk on tema sõnul tagada, et allianss suudaks jätkuvalt pakkuda heidutust ja kaitset kodus ning siirda stabiilsust oma piiridest kaugemal.

«Sõjajõudude mobiilsus on kaitse ja heidutuse seisukohalt võtmetähtsusega. Me peame kaasajastama ka sõjalisi nõudeid tsiviiltaristule,» lausus Norra ekspeaminister. «Me peame tagama, et sillad ja teed on piisavalt tugevad meie raskeima tehnika jaoks ning raudteevõrgud on varustatud meie tankide ja rasketehnika liigutamiseks.»

Siin on tema sõnul suur roll etendada liikmesriikide valitsustel, erasektoril ja Euroopa Liidul.

Stoltenberg lausus ka, et NATO juhtimisstruktuuri ülevaatamise üks eesmärke on lõimida küberkomponent kogu alliansi sõjalise planeerimise protsessi, et tagada NATO võime olemasolu vastata küberrünnakutele sama tõhusalt kui rünnakutele maismaal, õhus ja merel.

Stoltenbergi sõnul arutavad kaitseministrid õhtusöögil, kuhu on kutsutud ka ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini, rahvusvahelisi julgeolekuküsimusi, eriti Põhja-Koreaga seonduvat. «Surve on vajalik tee leidmiseks rahuni. Venemaal ja Hiinal on siin etendada eriline roll,» sõnas ta.

Londoni roll pole vähenenud

Peasekretär ütles vastuseks Briti ajakirjaniku küsimusele, et Briti kaitseministri tagasiastumine ning Brexitiga seonduv segadus ei ole nõrgendanud Londoni rolli alliansis.

«Suurbritannia on usaldusväärne partner, kellel on NATOs suuruselt teine kaitse-eelarve. Suurbritannia juhib Baltimaades alliansi lahingugruppi ning on lubanud kaitsekulutusi suurendada,» sõnas Stoltenberg.

Kaitseministrite kohtumine algab täna pärastlõunal NATO tuumaplaneerimisgrupi kohtumisega, millele järgneb kaitseministrite arutelu alliansi kohanemise jätkumise üle muutunud julgeolekuolukorraga ning juhtimisstruktuuri ülevaatamise üle. Õhtul liitub kaitseministritega Mogherini.

Homme arutavad kaitseministrid NATO toetusmissiooni Afganistanis Resolute Support ning aruteluga liituvad ka NATO partnerriikide kaitseministrid. Kohtumine lõpeb äärmusrühmituse ISIS vastase koalitsiooni kaitseministrite kohtumisega, mida juhib USA kaitseminister James Mattis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles