USA merevägi korraldab kolme lennukikandja löögigrupi ühisõppuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennukikandja Theodore Roosevelt.
USA lennukikandja Theodore Roosevelt. Foto: AFP/SCANPIX

USA merevägi teatas kolmapäeval, et korraldab sel nädalavahetusel Vaikse ookeani lääneosas kolme lennukikandja löögigrupi ühisõppuse.

Manöövrid algavad laupäeval ja kestavad teisipäevani. Tegemist on USA mereväe esimese kolme lennukikandja ühisõppusega Vaikse ookeani lääneosas alates 2007. aastast.

Õppus korraldatakse ajal, mil USA president Donald Trump on ringsõidul Aasias.

Õppusest teada andnud USA 7. laevastik ei täpsustanud, millises Vaikse ookeani lääneosa piirkonnas koos tegutsetakse, kuid ametnikud ütlesid hiljuti, et eesmärgiks on demonstreerida USA kindlameelsust koos oma liitlaste Jaapani ja Lõuna-Koreaga praeguses kriisis Põhja-Koreaga.

"Mitme lennukikandja löögigrupi (ühis)operatsioonid on väga keerulised ning see õppus Vaikse ookeani lääneosas on tugev kinnitus USA Vaikse ookeani laevastiku unikaalsest võimekusest ja raudkindlast panustamisest regiooni julgeolekusse ja stabiilsusesse," ütles Vaikse ookeani laevastiku komandör admiral Scott Swift.

President Trump alustas oma ringsõitu Jaapanis ja viibib praegu Hiinast. Tal on veel kavas külastada Vietnami ja Filipiine.

Ühisõppusest võtavad osa lennukikandja Ronald Reagan, mis baseerub Jaapanis, Theodore Roosevelt, mis baseerub San Diegos, ning Nimitz, mis baseerub Kitsapi mereväebaasis Washingtoni osariigis Bremertonis.

USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford ütles oktoobri lõpus Hawaiil ajakirjanikele, enne kui õppuse aeg teatavaks tehti, et kolme lennukikandja ühine tegutsemine ei ole suunatud Põhja-Korea vastu.

Nende kogunemine piirkonnas on "rutiinne demonstratsioon meie panustamisest piirkonda", ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles