Ülejooksikud: Põhja-Korea tuumakatsetused viivad laste väärarengu ja maa hävimiseni (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un relvastust uurimas.
Kim Jong-un relvastust uurimas. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea ülejooksikud kirjeldasid, kuidas tuumakatsetuste toimumise piirkond on muutumas elamiskõlbmatuks – kaevud jäävad kuivaks, puud surevad ja lapsed sünnivad väärarenguga.

Punggye-ri tuumapolügooni lähedal asuvast Kilju piirkonnast pärit ülejooksikud tunnistasid, kuidas 80 protsenti sinna istutatud puudest surevad ja kaevud jäävad kuivaks. Andmed saadi 21 piirkonnas elanud ülejooksikult.

Ühe ülejooksiku sõnul on piirkonnas elavad inimesed mures radiatsiooni mõjude tõttu.

«Ma kuulsin Kiljus elavalt sugulaselt, et sealsetes haiglates sünnivad väärarenguga lapsed,» teatas ta.

Teine endine elanik sõnas seni võimsaimale tuumakatsetusele viidates: «Ma rääkisin telefoni teel sugulastega, kes sinna jäid ja nad ütlesid, et pärast kuuendat tuumakatsetust jäid kaevud kuivaks.»

Üks ülejooksik, kes on isiklikult kahte tuumakatsetust 2006. aasta oktoobris ja 2009. aasta mais kogenud, sõnas, et kohalikke ei hoiatata enne katsetuste korraldamist.

«Ainult sõdurite pereliikmed evakueeriti maa-alustesse šahtidesse. Tavalised inimesed olid katsetuste toimumisest täiesti teadmatuses,» lausus ta.

Mõne ülejooksiku sõnul on pärast kuuendat tuumakatsetust keelatud Kilju maakonnast pärit inimestel riigi pealinnas Pyongyangis haiglate külastamine.

Väidetavalt üritavad ametnikud piirkonda isoleerida, vahistades igaühe, kes üritab sealt pinnase-, vee- või lehenäidiseid kaasa tuua. Kinnipeetud saadetakse vangilaagritesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles