Uus trend: nutinuhtluse tõttu jäävad õnnetusse sattunud abita (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avarii pealtnägijad peavad sageli olulisemaksägedate fotode tegemist, mitte kannatanute aitamist.
Avarii pealtnägijad peavad sageli olulisemaksägedate fotode tegemist, mitte kannatanute aitamist. Foto: SCANPIX

Põlengute ja liiklusavariide puhul on väga oluline, et kõne numbrile 112 tehtaks nii kiiresti kui võimalik, nutitelefonide ajastul on Lätis levimas ohtlik tendents, mis jätab õnnetusse sattunud abita.

Läti päästjate kinnitusel tuleb aina sagedamini ette olukordi, kus õnnetuse pealtnägijad ei kutsu mitte abi välja, vaid hakkavad toimunut pildistama ja filmima, et neid postitusi siis kiiresti sotsiaalmeedia vahendusel jagada, kirjutab TV net.

Alles pärast seda hakatakse mõtlema abi kutsumise peale. Läti televisiooni saates «Rita panorāma» esinenud päästeameti majori Arturs Putralise sõnul usuvad usinalt pildistavad inimesed, et keegi teine juba on häirekeskusesse.

Enne pildistamist ja filmimist tuleks kindlasti vaadata, kas on kannatanuid ja kas keegi vajab abi. Alles pärast seda tasuks otsustada, kas on üldse eetiline filmida või pildistada abitus olukorras kannatanut. Putralis rõhutas, et kõige olulisem on siiski õnnetusest teavitada.

Kuna see probleem on Lätis väga aktuaalne, siis korraldab lõunanaabrite päästeamet ka vastava sotsiaalkampaania, kus õpetatakse avarii pealtnägijaid õigesti käituma, sest päästjate kogemus näitab, et paljud inimesed seda ei oska.

Häirekeskusest ja päästeametist öeldi, et Eestis sellist kampaaniat kavas pole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles