NATO vägede ülem ootab Afganistani vägedelt uuel aastal pealetungi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: INTS KALNINS/REUTERS

USA ja NATO vägede komandör Afganistanis kindral John Nicholson avaldas neljapäeval lootust, et Afganistani julgeolekujõud haaravad järgmisel aastal initsiatiivi ja asuvad pealetungile.

NATO väed tegutsevad alates 2015. aastast Afganistanis toetus- ja väljaõppemissiooni Resolute Support raames ning otseses lahingutegevuses islamiliikumisega Taliban ei osale.

Nicholson ütles Brüsselis NATO peakorteris pressikonverentsil, et järgmisel aastal langevad 16-aastases sõjas kokku mitu tähtsat arengut, mis võimaldavad Afganistani julgeolekujõududel Talibani vastu kaotatud alade tagasivõtmiseks pealetungile asuda.

Afganistanis teenib praegu üle 13 000 sõduri 39 NATO liikmes- ja partnerriigist ning NATO kaitseministrid leppisid neljapäeval kokku vägede arvu suurendamises vähemalt 16 000-ni, ehkki nende täpne ülempiir pole teada, sest arutelud veel käivad.

Ühendriigid soovivad liitlastelt tuhandeid sõdureid Afganistani vägesid koolitama, mis annaks USA sõduritele võimaluse neid operatsioonidel toetada.

«Minu kui komandöri vaatevinklist on afgaanid küllaltki hästi esinenud,» lausus Nicholson. «Kuigi esines kohati väga ägedat sõjategevust, ei suutnud vastane ühtegi oma eesmärki saavutada,» sõnas ta, viidates tõigale, et Taliban ei suutnud tänavu vallutada ühtegi Afganistani provintsipealinna, kuigi rühmituse rünnakutes hukkus tuhandeid Afganistani sõjaväelasi.

NATO Euroopa maavägede ülem Curtis Scapparotti tunnistas, et alliansi liikmesriigid ei ole Nicholsoni vajadusi seni suutnud 100-protsendiliselt täita.

Nicholsoni sõnul on praegu USA liitlasriikide vägede võtmeülesanne hoogustada kohalike politseinike ja sõdurite väljaõpetamist pärast liitlasvägede liiga rutakat Afganistanist väljatoomist Ühendriikide eelmise presidendi Barack Obama ajal.

«See toob järgmisel aastal lahinguväljal kaasa olukorra märgatava muutuse,» ütles komandör. Ta märkis positiivsete arengutena ära ka Afganistani eriväelaste arvu kahekordistumise, uue ohvitseride kaadri tekke ning Afganistani õhujõudude suurenemise.

Nicholson kritiseeris Venemaad «võltsnarratiivi» levitamise eest, mille kohaselt on Afganistanis tuhandeid äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad, kelle vastu Moskva oleks justkui õigustatud Talibani «abistama».

Ta ei täpsustanud Venemaa abi olemust, kuid ütles, et Afganistanis on kaugelt alla 1000 IS-i võitleja.

Samas märkis USA ja NATO vägede ülem, et pühasõdalaste ridu täiendavad Pakistanist üle piiri Afganistani tulevad võitlejad.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles