Kanada pingutab ÜRO missiooni Ukrainasse saatmise nimel

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada välisminister Chrystia Freeland.
Kanada välisminister Chrystia Freeland. Foto: The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kanada

Kanada valitsus teeb suuri diplomaatilisi jõupingutusi, et saavutada ÜRO rahuvalvemissiooni paigutamine Ukrainasse, ütles välisminister Chrystia Freeland neljapäeval.

"Kanada on juhtinud üle kogu maailma vestlusi terve rea riikidega rahuvalve- ja politseimissiooni elujõulisuse ja kasulikkuse üle Ukrainas," ütles välisminister avalduses.

Tema sõnul on Kanada peaminister Justin Trudeau avaldanud selles küsimuses survet Saksa kantslerile Angela Merkelile.

Freeland ütles, et "uuris sellise missiooni teostatavust ja väljavaateid" ka kohtumistel USA välisministri Rex Tillersoni, Ühendriikide Ukraina eriesindaja Kurt Volkeri ja ÜRO peasekretäri António Guterresega eelmisel nädalal.

"Meie valitsus on olnud Ukraina toetamisele suunatud rahvusvaheliste jõupingutuste keskmes ning me teeme kõvasti tööd, tagamaks, et mis tahes rahuvalvealgatus kindlustaks Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse," lausus Kanada esidiplomaat.

Viimastel kuudel on ÜRO Julgeolekunõukogus ringelnud ettepanekud ÜRO rahuvalvemissiooni saatmisest Ida-Ukrainasse, kuid need ei ole pälvinud üksmeelset toetust. Nõukogu alaline vetoõigusega liige Venemaa eelistab väikest ÜRO missiooni, mis kaitseks konfliktitsoonis OSCE vaatlejaid.

Ukraina tahab seevastu ÜRO rahuvalvemissiooni paigutamist mitte vägede lahutusjoonele, vaid Kiievi kontrolli alt väljas olevale idapiirile okupeeritud alade ja Venemaa vahel.

Kanadas elab umbes 1,2 miljonit Ukraina päritolu inimest, teiste seas Freeland ise, ning järjestikused Kanada valitsused on võtnud Ukraina-Vene konfliktis Kiievi poole.

Ottawa on kehtestanud sarnaselt teistele lääneriikidele Venemaale Krimmi annekteerimise ja Ida-Ukraina konflikti õhutamise ja selles osalemise eest sanktsioonid.

Varem sel aastal teatas Kanada valitsus Ukraina vägede koolitusmissiooni pikendamisest 2019. aastani ning kaks riiki sõlmisid kaitsekoostööleppe.

Ukraina president Petro Porošenko ütles septembris Kanadat külastades, et ootab stabiilsuse suurenemist Ida-Ukrainas Kanada eesistumise ajal juhtivate tööstusriikide ühenduses G7 2018. aastal.

Kanada juhib ka NATO rahvusvahelist lahingugruppi Lätis, mida kaitseminister Harjit Singh nimetas märtsis "tugevaks heidutussõnumiks" Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles