Macron arutas Saudi kroonprintsiga olukorda Lähis-Idas ja Liibanonis

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman kätlemas neljapäeval õhtul Saudi kuningapalees Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman kätlemas neljapäeval õhtul Saudi kuningapalees Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsusmaa

Saudi Araabiasse üllatusvisiidile saabunud Prantsuse president Emmanuel Macron arutas kuningriigi mõjuvõimsa kroonprintsiga olukorda Lähis-Idas ning Liibanoni ümbritsevat kriisi.

Esimest korda oma ametiajal Lähis-Ida külastav Macron tegi neljapäeval pressikonverentsil Dubais ootamatu avalduse oma läbirääkimistest Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga.

Neljapäeva õhtul arutas ta Ar-Riyadis Saudi kroonprintsiga olukorda Lähis-Idas laiemalt ning spetsiifilisemalt Liibanonis toimuvat.

Prantsuse riigipea visiit Saudi Araabiasse langeb sunniitliku kuningriigi ja šiiitliku Iraani süvenevate pingete ajale. Ar-Riyad ja Teheran toetavad vastaspooli Jeemeni ja Süüria sõjas ning ka Liibanoni poliitikas.

Saudi Araabia ja selle liitlased kehtestasid möödunud laupäeval Jeemeni šiiamässuliste huthide korraldatud raketirünnaku järel riigile täieliku blokaadi.

"Prantsuse president mõistis hukka huthide raketirünnaku Ar-Riyadile ja rõhutas, et Prantsusmaa seisab solidaarselt kuningriigi kõrval," edastas Saudi riiklik pressiagentuur SPA.

Liidrid arutasid ka "viimaseid arenguid Lähis-Idas ja oma jõupingutusi julgeoleku ja stabiilsuse tagamiseks piirkonnas, muuhulgas ühise võitluse koordineerimist terrorismi vastu", vahendas agentuur.

Macron arutas prints Mohammediga ka arenguid Liibanonis, mille peaminister Saad Hariri teatas laupäeval Saudi Araabiast oma tagasiastumisest, viidates Iraani haardele oma riigi üle ning tapmisähvardustele. Teadaanne vallandas Liibanonis poliitilise kriisi ning riigi välisminister nõudis neljapäeval Hariri naasmist kodumaale.

Endine Prantsuse asumaa Liibanon on Saudi Araabia ja Iraani võimuvõitluse järjekordne tanner. Ar-Riyad kutsus neljapäeval oma kodanikke võimalikult kiiresti Liibanonist lahkuma ja manitses neid riiki mitte reisima.

"Olen kuulnud Saudi Araabialt mõnesid väga jõulisi seisukohti," ütles Macron enne kuningriiki saabumist, tähtsustades kõigi pooltega rääkimist ning lisades, et Prantsusmaal on rahu saavutamises oma roll.

Saudi võimud vahistasid nädalavahetusel kroonprintsi käsul 11 printsi, neli ministrit ja kümneid endisi ministreid. Vahistatute hulgas on miljardärist prints Al-Waleed bin Talal ja rahvuskaardi ülem prints Miteb bin Abdullah.

Vahistamiste taga nähakse Mohammed bin Salmani, kes sai laupäeval moodustatud korruptsioonivastase komisjoni juhiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles