Trump lõpetas Pekingi-visiidi Xi´d ülistades

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump astub Hiinas presidendi lennuki pardale, et lennata edasi Vietnamisse.
USA president Donald Trump astub Hiinas presidendi lennuki pardale, et lennata edasi Vietnamisse. Foto: Reuters/ScanPix

USA-Hiina

USA president Donald Trump ülistas reedel esimest riigivisiiti Pekingisse lõpetades Hiina ametivenda Xi Jinpingi kui "oma rahva väga austatud ja mõjuvõimsat esindajat".

Trump valas reede hommikul lõppenud kahepäevasel Hiina-visiidil oma võõrustaja kiidusõnadega üle, püüdes veenda teda tegema rohkem USA kaubanduspuudujäägi vähendamiseks Hiinaga ning ohjeldama tuumarelvastatud Põhja-Koread.

"Minu kohtumised president Xi Jinpingiga olid väga viljakad nii kaubanduse kui ka Põhja-Korea teemadel," kirjutas Vietnamisse Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö foorumile (APEC) sõitev Trump Twitteris.

USA presidendi sõnul on Xi "oma rahva väga austatud ja mõjuvõimas esindaja". "Oli suurepärane tema ja madam Peng Liyuaniga aega veeta," säutsus Trump Xi abikaasale viidates.

USA ja Hiina firmad allkirjastasid Trumpi visiidi ajal 250 miljardi dollari väärtuses leppeid, millest paljud on analüütikute sõnul mittesiduvad kokkulepped, mille tulemusi võib oodata aastaid ja mis ei muuda ilmselt oluliselt USA-Hiina kaubavahetuse tasakaalutust.

Trump sarjas neljapäeval USA eelmisi valitsusi 350 miljardi dollari suuruse kaubanduspuudujäägi tekitamise eest Hiinaga.

Neljapäeval tänas ta Xi´d Hiina toetuse eest ÜRO sanktsioonide karmistamisele Põhja-Korea suhtes ja Pekingi omapoolsete piirangute eest põhjakorealaste pangandustegevusele.

Kuigi Hiina president ütles, et Peking on pühendunud Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele, ei teatanud ta uutest sammudest Pyongyangi survestamiseks.

Xi ja Trump on pärast aprillikuist kohtumist USA presidendi Floridas asuvas Mar-a-Lago kuurordis seadnud sisse konstruktiivsed ja sõbralikud suhted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles