Kreml külvab segadust: Trump ja Putin ikkagi kohtuvad? (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Donald Trump saabus Danangi lennujaama Vietnamis.
President Donald Trump saabus Danangi lennujaama Vietnamis. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Hoolimata Valge Maja teatest, et Vladimir Putini ja Donald Trumpi kohtumine jääb ära, väitis Kremli esindaja, et protokolliosakonnad jätkavad siiski arutelu riigipeade ametliku kohtumise pidamise üle.

«Protokolliosakondade liinis käib arutelu. Selgust ei ole. Meie USA ametivendadelt tuleb vasturääkivat teavet,» ütles Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov täna pärast Valge Maja teadet. «Kuluaarides nad nii või teisiti kohtuvad.»

Valge Maja aga teatas varem, et ametliku kinnituseta kohtumist ei toimu.

«Mis puutub Putini kohtumisse, siis seda ei ole kunagi ametlikult kinnitatud ja seda ei toimu mõlema poole ajakava vastuolude tõttu,» sõnas Valge Maja pressisekretär Sarah Sanders täna hommikul mõned minutid enne kui Air Force One Danangi lennujaamas maandus.

Sanders lisas, et on tõenäoline, et Trump ja Putin kohtuvad mitteametlikus formaadis, kas Danangis või hiljem Filipiinidel, kus Trumpi ja Putini osalusel toimub teine regionaalne konverents.

«Nüüd, kus nad saavad olema samas kohas, kas nad satuvad kokku ja tervitavad üksteist? See on kindlasti võimalik ja tõenäoline,» lausus Sanders.

«Kuid mis puudutab ajakavastatud ja ametlikku kohtumist, siis sellist kalendris ei ole ja me ei oota, et midagi sellist toimuks,» rõhutas ta.

«Oleme olnud nendega (Venemaaga) kontaktis ning küsimus seisneb selles, et kui nad kohtuvad, siis kas neil on rääkida millestki piisavalt sisulisest, mis annaks põhjust ametlikuks kohtumiseks,» lausus välisminister Rex Tillerson.

USA on hoidunud liidritevahelise ametliku kohtumise pidamisest, juhul kui riigipeadel pole teatada ühestki suurest leppest.

Putini nõunik Juri Ušakov ütles eile aga Vene uudisteagentuuridele, et kaks presidenti kohtuvad, kuid lisas, et istungi aeg ja koht on kokkuleppimisel.

Trump osaleb Vietnamis Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) foorumil ning esineb kõnega ettevõtete juhtidele ja riikide liidritele, kes soovivad teada rohkem Ameerika seisukohtadest ülemaailmses kaubanduses.

Mõlemad presidendid osalevad APECi kohtumisel ning polnud teada, kas Trump ja Putin kohtuvad visiidi käigus ka näost-näkku.

Eile lõppes Trumpi Aasia visiidi Hiina-osa. USA ja Hiina firmad allkirjastasid Trumpi visiidi ajal 250 miljardi dollari väärtuses leppeid, millest paljud on analüütikute sõnul mittesiduvad kokkulepped, mille tulemusi võib oodata aastaid ja mis ei muuda ilmselt oluliselt USA-Hiina kaubavahetuse tasakaalutust.

Trump sarjas eile USA eelmisi valitsusi 350 miljardi dollari suuruse kaubanduspuudujäägi tekitamise eest Hiinaga ja teatas, et on seadnud Pekingiga sisse konstruktiivsed suhted.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles