Video: Islamiriik võttis tagasi poole oma viimasest kantsist (3)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Valitsusväed Albu Kamali linna all lahingut pidamas.
Valitsusväed Albu Kamali linna all lahingut pidamas. Foto: AP/Scanpix

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) võttis täna pealetungi käigus tagasi üle 40 protsendi Albu Kamali linnast Süürias, mille valitsusväed olid eile vabastanud. Lisaks teatas Süüria meedia, et seal võib end varjata ka äärmusrühmituse juht.

«IS alustas neljapäeva öösel vasturünnakut ja võttis tagasi üle 40 protsendi Albu Kamali linnast,» sõnas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse juhataja Rami Abdel Rahman.

Süüria valitsusväed teatasid eile, et võitsid koostöös liitlastega Iraagi piiril asuva linna tagasi. Albu Kamal asub 2014. aastal välja kuulutatud nn kalifaadi keskmes.

«Džihadistid pöördusid tagasi ja võtsid üle mitu linnajagu põhjaosas, kirdes ja loodes. IS üritab oma viimast kantsi kaitsta,» lisas Rahman.

Sõjaväe meediakeskuse teatel võib äärmusrühmituse liider Abu Bakr al-Baghdadi varjata end Abu Kamali linna ühes vastupanukolletest.

Abu Bakr al-Baghdadi.
Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: /AP

Meediakeskuse teates ei täpsustatud, kuidas sõdurid al-Baghdadist kuulda said ja mida nad kavatsevad selle infoga peale hakata.

Viimaste nädalatega on äärmusrühmituse territoorium kahenenud väikeseks lapiks ning suured linnad nagu Mosul, Raqqa ja Deir Ezzor on nende käest tagasi võidetud. See on märkimisväärne edusamm isegi aasta algusega võrreldes.

Albu Kamal oli viimane suurem asustus, mis oli seni ISi kontrolli all. Selle kaotamine tähendaks Islamiriigi taandamist territooriumita terrorirühmituseks, kes pesitseb rakukestena kõrbes ja vähemasustatud aladel.

Vaatluskeskuse teatel oli eilse võidu juures kõige märkimisväärsem roll Liibanoni šiitlikul rühmitusel Hezbollah, millega tegid koostööd Iraani eliitüksused ja Iraagi sõjaväelased.

Tagasi üles