Suurbritannia hävitas tähtsad WikiLeaksi puudutavad e-kirjad (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: JOSH DASA/BACKGRID/SCANPIX

Suurbritannia ülemkohus teatas, et hävitas osad võtmetähtsusega e-kirjad, mis olid seotud WikiLeaksi asutaja Julian Assange`i juhtumiga.

Kirjavahetus Suurbritannia kuningliku prokuratuuri ja Rootsi prokuratuuri vahel hävitati osaliselt 2014. aastal seoses toonase Suurbritannia advokaadi ametist lahkumisega.

Järgmisel nädalal toimub informatsioonitribunali kuulamine Assange`i juhtumi asjus, kuid nüüd selgub, et mõned asitõendid võisid kolm aastat tagasi kaotsi minna.

Intriigile lisab pinget seegi, et väidetavalt sisaldus 2010. või 2011. aastal saadetud kirjades Suurbritannia advokaadi soovitus Rootsile mitte külastada Assange`i küsitlemiseks Londonit.

Samas oleks küsitlemine tõenäoliselt aidanud vältida nüüdseks juba viis aastat kestnud olukorda, kus Assange end Londoni Ecuadori saatkonnas varjab.

Küsimusele, kas prokuratuur on teadlik hävinud kirjade sisust, vastas esindaja: «Meil pole mingit võimalust teada meilikontode sisu kui nad on kord juba kustutatud.»

Assange`i puudutavate kirjade hävitamise avastas Itaalia ajakirjanik Stefania Maurizi, kes on alates 2009. aastast WikiLeaksiga tegelenud. Maurizi ei ole rahul WikiLeaksi puudutava informatsiooni salastamisega ning viis asja infotribunali alla.

«Minu jaoks on uskumatu, et sellised kõrgetasemelised andmed, mis puudutavad käimasolevat juurdlust, lihtsalt hävitati. Ma arvan, et neil on midagi varjata,» sõnas ajakirjanik.

Maurizi on võtnud eesmärgiks selgitada välja kui suur roll oli Suurbritannial selles, et Rootsi võimud Londonis Assange`i ei intervjueerinud. Samuti otsib ta tõendeid USA seotuse kohta Assange`i väljaandmisega.

Assange on olnud seotud paljude skandaalsete WikiLeaksi andmeleketega, nende seas Iraagi sõja toimikud ja Ühendriikide demokraatliku partei e-kirjad.

Assange oli Rootsis tagaotsitav vägistamiskahtlusega seoses, kuid riik loobus süüdistustest selle aasta mais.

Assange`i vastased süüdistavad teda koostöös Vene propagandaametnikega Hillary Clintoni kandidatuuri õõnestamises ja Donald Trumpi presidendiks aitamisel.

Toetajad kardavad, et ta võidakse USA-le välja anda. Ühendriikide justiitsminister Jeff Sessions teatas sel aastal, et Assange on justiitsministeeriumi prioriteet ning väidetavalt valmistavad riiklikud prokurörid e-kirjade lekete asjus süüdistusi ette.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles