Soomes suureneb välistööjõu ärakasutamine koristusvallas

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristaja töövahendid.
Koristaja töövahendid. Foto: SCANPIX

Välismaise tööjõu ärakasutamine Soomes suureneb koristusvallas ja kodumajapidamistes, kusjuures osa juhtumeid kvalifitseerub inimkaubandusena.

Lisaks firmadele palkavad otse välismaalt omale koristajaid ja koduabilisi ka eraisikud. Enim on neid viimastel aastatel saabunud Filipiinidelt, vahendas YLE.

Soome kriminaalseadustesse kanti inimkaubandus sisse 2004. aastal. Pärast seda on aastas kerkinud esile sadakond ohvrit.

Rahvusvähemuste voliniku büroo üleminspektori Venla Rothi sõnul on levinud, et välismaalane teeb pikki tööpäevi ja seda palka peaaegu saamata.

«Olen saanud teada juhtumitest, kus töötaja on tahtnud palka saada ja pärast seda on talle tööandja ülesandel peksa antud,» rääkis Roth.

Numbrid inimkaubanduse kohta on hinnangulised, kuna vaid murdosa juhtumitest jõuab avalikkuse ette.

Joutseno vastuvõtukeskuses tegutsevas inimkaubandusohvrite abisüsteemis on kirjas 60 välismaalast, kellest pooli kasutati ära töökohas ja seda valdavalt koristus- ning majapidamisvallas.

«Koristustöid tehakse kodudes, kuhu ametnikel on suhteliselt piiratud juurdepääs. Teisest küljest töötatakse ööpäevas sellistel aegadel, mil kedagi ei ole ärakasutamist fikseerimas,» jutustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles