Filipiinide president: tapsin teismelisena inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte väidab, et pussitas teismelisena inimese surnuks, vahendab Guardian. 

«Kui olin teismeline, viibisin pidevalt vangis,» Vietnamis Da Nangis Filipiinide kogukonnale kõnet pidanud Duterte. «16. aastaselt olin juba inimese tapnud. Päris inimese, kakluse käigus pussitasin teda. Olin vaid 16. Ta lihtsalt vaatas mind valesti.»

Duterte võitis läinud aastal aset leidnud presidendivalimised ja lubas ebaseaduslikule uimastiärile riigis lõpu teha. Politsei sõnul on nad sestsaadik tapnud 3967 inimest, 2290 inimest hukkus valitsuse teatel uimastiäriga seotud kuritegudes.

72-aastane Duterte on kohalike seas jätkuvalt populaarne, sest usutakse, et ta muudab riiki turvalisemaks. Tema kriitikud aga väidavad, et ta on läbi viimas massimõrva, mille toimepanijaiks on politsei ja sõjavägi.

Duterte: ta vaatas mind valesti.

Läinud aastal ütles Duterte, et tapaks hea meelega kolm miljonit uimastisõltlast ja kutsus endist USA presidenti Barack Obamat hoorapojaks, sest viimane kritiseeris tema tegevust, mida ta nimetab uimastisõjaks.

Lisaks teatas Filipiinide president eelmise aasta detsembris, et lasi Davao linnapeana isiklikult maha kahtlusaluseid, et politseile eeskujuks olla.

Valimiskampaania käigus väitis Duterte, et ta visati kunagi kolledžist välja, sest tulistas kaasõpilast, kes julges teda kritiseerida. Ohver jäi väidetavalt ellu.

Duterte alluvad on aga hoiatanud, et ajakirjanikud ei tohiks kõike tema öeldut tõepähe võtta, sest ta teeb tihti nalja.

Duterte võttis Da Nangis samuti sihikule Filipiinide uimastisõja pidamisviisi kritiseerinud ÜRO eriraportööri Agnes Callamardi. «Ma annan talle teie ees laksu. Miks? Sest ta solvab mind.»

Duterte viimased väljaütlemised leidsid aset vaid mõned päevad enne seda, kui Filipiinid võõrustavad USA presidenti Donald Trumpi ja Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni (ASEAN) liidreid.

Trump on Duterte teguviisi kiitnud. Aprillis teatas ta telefonivestluses Filipiinide presidendile, et ta teeb tublit tööd. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles