Kohus määras advokaat Markelovi tapjale eluaegse vangistuse

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikita Tihhonov ja Jevgenija Hasis Moskva linnakohtus 6. mail 2011.
Nikita Tihhonov ja Jevgenija Hasis Moskva linnakohtus 6. mail 2011. Foto: SCANPIX

Moskva linnakohus mõistis Nikita Tihhonovi süüdi advokaat Stanislav Markelovi ja ajakirjanik Anastassia Baburova mõrvas ja karistas teda eluaegse vangistusega.

Tihhonovi abikaasa Jevgenia Hasis mõisteti süüdi Markelovi tapmisele kaasaaitamises ja nii peab naine veetma järgmised 18 aastat koloonias, vahendas RIA Novosti.

Prokurör oli nõudnud Tihhonovile eluaegset ja Hasisile 20-aastast vangistust.

Advokaadid on veendunud kohtualuste täielikus süütuses ja nad kaebasid otsuse edasi. Tihhonovi advokaat Aleksander Vassiljev ütles Interfaxile, et advokaadid koostasid kassatsioonikaebuse, milles palutakse kuulutada otsus ebaseaduslikuks ja põhjendamatuks.

Prokurör Boriss Loktionov ütles aga RIA Novostile, et riiklikku süüdistajat see kohtuotsus rahuldab, kuna vastab seadustele ja on põhjendatud.

Meedia andmetel rahuldas kohus osaliselt ka Baburova vanemate tsiviilhagi. Tihhonov peab tasuma neile 2 miljonit rubla moraalse kahju eest ja 40 000 rubla kohtukulude eest. Perekond olid nõudnud Tihhonovilt 5 miljonit rubla.

Inimõigusteaktivistist advokaat Markelov ja Novaja Gazeta ajakirjanik Baburova lasti Moskvas maha jaanuaris 2009. aastal. Tihhonov ja Hasis võeti võimalike kahtlusalustena kinni sama aasta novembri.

Uurijate versiooni järgi lasti Markelov maha, kuna ta kaitses kohtutes antifašiste ja kaukaaslasi. Baburova tapeti kui tunnistaja.

Tihhonov võttis esmalt veretöö omaks, kuid ütles hiljem, et temalt peksti ülestunnistus välja.
Peamiseks tunnistajaks mõrvaloos oli natsionalist Ilja Gorjatšov. Tema jutu järgi tunnistasid Tihhonov ja Hasis talle veretöö üles. Pärast seda põgenes mees välismaale ja saatis kohtusse tunnistusest lahtiütlemise.

Kohus sellele tähelepanu ei pööranud ja meediasse jõudis Gorjatšovi allkirjaga paber, milles ta väidab, et loobus tunnistusest talle avaldatud surve tõttu.

Peamine süütõend, milleks oli Markelovi ja Baburova tapmisel kasutatud püstol, leiti Tihhonovi juures korraldatud läbiotsimisel. Tihhonovi väitel tõi selle talle Gorjatšov ja seda pärast veretööd.

Uurijad on veendunud, et Tihhonovil ja Hasisil oli kaasosalisi, kuid nende isikuid ei ole suudetud kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles