Venemaa ja Soome lõid sõjalise otseliini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jussi Niinistö Soome sõduritega õppusel Aurora.
Jussi Niinistö Soome sõduritega õppusel Aurora. Foto: ANDERS WIKLUND/AFP/SCANPIX

Venemaa ja Soome kaitseametnikud tekitasid kahe riigi vahel sõjalise otseliini, vahendab YLE.

Soome ja Venemaa relvajõudude ülemjuhatajate sõnul aitab telefoni otseliin luua parema kommunikatsiooni ootamatute olukordade puhul. Seda kinnitas Brüsselis toimunud NATO kaitseministrite kohtumisel ka Soome kaitseminister Jussi Niinistö.

Soome kaitseminister Jussi Niinistö (esiplaanil) ja tema Rootsi ametivend Peter Hultqvist septembris toimunud õppusel Aurora.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö (esiplaanil) ja tema Rootsi ametivend Peter Hultqvist septembris toimunud õppusel Aurora. Foto: Anders Wiklund/TT/SCANPIX

«See liin on ülimalt oluline, et vältida arusaamatusi,» lausus Niinistö. Tema sõnul on samasugune ühendus ka Rootsi ja Venemaa vahel. Soome ja Rootsi pole küll NATO liikmed, aga alliansiga tehakse rahu nimel koostööd.

Siiski laususid Soome ametnikud, et õhupiiri rikkumisi otseliini kaudu ei arutata, sest nende uurimiseks ja lahendamiseks on teised meetmed.

Telefoni kaudu suheldakse inglise keeles ning vestlejad pannakse paika olenevalt olukorrast. Seega on võimalik, et omavahel suhtlevad näiteks kaitseministrid või hoopis relvajõudude juhatajad.

Kuigi on teada, et Soomes asub telefon kaitseministeeriumis, ei avalikustatud selle täpset asukohta. Venemaa pole telefoni asukoha kohta vihjeid andnud.

Sõjalise otseliini loomiseks tuli initsiatiiv Soome poolt. Projekti alustati pärast mais toimunud kaitseministeeriumite kõrgete ametnike kohtumist Moskvas. «See näitab, et tahame vältida arusaamatusi. See näitab ka head tahet Soome ja Venemaa kaitseministeeriumite vahel,» ütles kaitseminister Niinistö. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles