Trump ja Putin: Süüria konfliktil ei ole sõjalist lahendust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Vladimir Putin Vietnamis.
Donald Trump ja Vladimir Putin Vietnamis. Foto: SPUTNIK/REUTERS/Scanpix

Vene president Vladimir Putin ja USA riigipea Donald Trump rõhutasid täna Vietnamis tehtud ühisavalduses, et Süüria konflikti ei saa lahendada sõjalisel teel, vaid lahenduseni tuleb jõuda kõnelustega Genfi protsessi raames, ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov uudisteagentuurile Interfax .

Aasia ja Vaikse ookeani Majanduskoostöö (APEC) foorumil osalevad Putin ja Trump võtsid ühisavalduse vastu pärast põgusat vestlust, lisas Peskov.

Dokumendi koostasid kahe riigi eksperdid spetsiaalselt Da Nangi kohtumiseks, teksti panid täna hommikul lõplikult paika välisministrid Sergei Lavrov ja Rex Tillerson.

Venemaa väliseminister Sergei Lavrov (vasakul) ja USA välisminister Rex Tillerson.
Venemaa väliseminister Sergei Lavrov (vasakul) ja USA välisminister Rex Tillerson. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

Selles rõhutati deeskalatsioonipiirkondade kui Süüria poliitilise lahenduse eeltingimuse tähtsust. Presidendid kinnitasid otsustavust võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (ISIS) ja kutsusid kõiki Süüria konflikti pooli Genfi poliitilises protsessis osalema.

Avalduses rõhutatati truudust Süüria suveräänsusele, isesesivusele, ühtsusele ja ilmalikkusele.

Väljendati ka rahulolu püüetega hoida ära intsidendid Süürias tegutsevate Venemaa ja USA vägede vahel, mis on võimaldanud viimastel kuudel oluliselt suurendada ISISe kaotusi lahinguväljal.

Venemaa sõjavägi süüdistas hiljuti Ühendriike, et too teeb lihtsalt näo nagu võitleks Iraagis ISISe džihadistidega ja takistab sellega Venemaa toel käivat pealetungi Süüria idaosas. Presidendi arutasid vajadust vähendada inimkannatusi Süürias ja kutsusid kõiki ÜRO liikmesriike suurendama eelolevatel kuudel abi humanitaarvajaduste rahuldamiseks. 

Putin ja Trump, kelle võimalikust ametlikust kohtumisest Vietnamis anti eelnevalt vastakaid teateid, vestlesid pressikeskuse video põhjal tippkohtumise fotosessiooni ajal elavalt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles