USA drillseersant pandi moslemitest alluvate alandamise eest vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joseph Felix kohtust väljumas.
Joseph Felix kohtust väljumas. Foto: Rory Laverty/AP/Scanpix

USA merejalaväe drillseersant Joseph Felix mõisteti sõjaväekohtu poolt 10 aastaks vangi noorsõdurite ja eriti moslemiusuliste alluvate alandamise eest, kirjutab Deutsche Welle.

Felix väärkohtles vähemalt 12 moslemiusulist alluvat. Samuti suunas ta oma viha teiste sõdurite suunas. Seersant andis noorsõduritele käsu üksteist kägistada, peksis neid ning kõndis koos teiste drillseersantidega nende kehade peal. Samuti käskis ta alluvatel juua kakaod ning sundis nad vahetult pärast seda trenni tegema, et nad oksendaksid.

Iraagis teeninud Felix töötas merejalaväelastega Parris Islandil asuvas sõjaväebaasis Lõuna-Carolina osariigis.

Tunnistajate sõnul kutsus ta moslemeid terroristideks ja nimetas neid terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) liikmeteks. Ta andis kapral Ameer Bourmechele käsu jäljendada teenistuskaaslase pea maha raiumist ja sundis teda lausuma loosungit «Allahu Akbar» (Jumal on kõikvõimas).

Felix sundis Bourmeche ronima ka suurde kuivatusmasinasse, pani masina käima ja küsis, kas ta on endiselt moslem. Kuigi kapral oli juba mitu korda oma usku kinnitanud, siis pärast kolmandat korda pesukuivatis olevat tal tekkinud hirm surma ees ja ta oli väitnud, et ta pole enam moslemiusku. Iraagi kurdist Rekan Hawez oli samuti sunnitud masinasse ronima, aga tema puhul ei pandud kuivatit tööle.

USA merejalaväelased rännakul.
USA merejalaväelased rännakul. Foto: SCOTT OLSON/AFP/Scanpix

Felixi ja teiste drillseersantide vastu esitatud kaebused tulid päevavalgele pärast seda, kui Pakistani päritolu Raheel Siddiqui 2016. aastal enesetapu sooritas.

Tunnistajate sõnul oli Felix Siddiquit löönud ja terroristiks nimetanud. Väidetavalt oli 20-aastane sõdur mitu päeva alandamist talunud. Seejärel hüppas ta kolmandalt korruselt alla ning hukkus.

Oktoobris kaebas surnud sõduri perekond USA merejalaväe kohtusse, väites, et Siddiqui oli kõrgemas auastmes kolleegi poolt rõdule aetud ning sunnitud sealt alla hüppama. Kuigi Felix mõisteti süüdi alluvate alandamise eest, siis Siddiqui surma põhjustamises temal süüd ei nähtud.

10 aasta pikkune vangistus on pikem, kui see, mida prokurörid Felixile taotlesid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles