Paremäärmuslased möllasid Poola iseseisvuspäeval (16)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned tuhanded inimesed võtsid eilsel Poola iseseisvuspäeval osa Varssavis toimunud marsist. Politsei hinnangul oli osalejaid 60 000. Kuigi suurem osa osalenutest olid rahumeelsed, siis jättis üritusele pitseri häälekas paremäärmuslaste vähemus. 

Paljud karjusid religioosseid loosungeid nagu «Jumal, au, kodumaa,» aga käiku lasti ka rassistlikud hüüdlaused. Näiteks karjusid marsil osalenud: «puhas Poola, valge Poola!» ja «põgenikud välja!» Paralleelselt toimunud fašismivastane meeleavaldus kogus umbes 2000 toetajat.

Tommy Robinson.
Tommy Robinson. Foto: National News/©National Pictures / TopFoto/Scanpix

Varssavis toimunud marss meelitas osalema paremäärmuslastest agitaatoreid üle terve Euroopa. BBC andmetel olid kohal Suurbritannia kurikuulus äärmuslasest aktivist Tommy Robinson ja itaallane Roberto Fiore.

Natsionalistid kandsid Poola lippe ning loopisid punaseid suitsupomme. Samuti kanti kaasas paremäärmuslikke sümboleid. Äärmuslastest meeleavaldajad olid oma näod katnud, suuresti oli tegu jalgpallihuligaanidega.

Politsei suutis äärmuslased ja fašismivastased meeleavaldajad üksteisest eraldada ja suuremaid kokkupõrkeid ei toimunud. Esines vaid väiksemaid kähmlusi. 

Linnas toimus ka teisi iseseisvuspäevaga seotud üritusi. Iseseisvuse taastamisest möödus eile 99 aastat. Kuna eile tähistati ka 99 aasta möödumist Esimese maailmasõja lõpust, siis üks marsil osalenu lausus uudisteagentuurile AFP, et inimesed ongi kokku tulnud selleks, et langenuid mälestada. Tema sõnul olid 70 protsenti osalenutest seal rahumeelsete mõtetega, aga umbes 30 protsenti osalenutest karjus fašistlikke loosungeid.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles