Pildid ja video. Tähistati 99 aasta möödumist Esimese maailmasõja lõpust

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paljudes riikides üle maailma tähistatakse sel nädalavahetusel 99 aasta möödumist Esimese maailmasõja lõpetanud rahulepingu sõlmimisest. 

Rahuleping sõlmiti 99 aastat tagasi, 11. novembril 1918 kell 11 Compiégnes. Eriti oluliseks peetakse 11. novembrit Suurbritannias ja selle endistes kolooniates. Tähtsaks peetakse ka tänast päeva, mida nimetatakse mälestuspühapäevaks. 

Suurbritannias mälestatakse sel nädalavahetusel kõiki riigi eest võidelnuid. Mälestamiseks kantakse rinnas punast mooniõit, millel on sümboolne tähendus.

Sõja ajal ja ka pärast sõda, mil lahinguväli oli täielikult hävitatud, oli vaid üks taim, mis kogu kaose ja ängi keskel tärkas. See oli punane moon, millest sai hiljem Suurbritannias, Kanadas, Austraalias ja Uus-Meremaal kõigi sõjas hukkunute mälestuse sümbol.

Punase mooni kirjutas igaveseks ajalukku Kanada armee kolonelleitnant John McCrae:

«Flandria väljadel õitsevad moonid

haudade vahel nende värvikad toonid

märgivad paiku kus magame igavest und.»

Sümboolselt mälestati võidelnuid ka reedel Londonis toimunud Inglismaa - Saksamaa jalgpalli maavõistluse eel. Wembley staadioni ekraanidele ilmus enne avavilet tekst «jalgpall mälestab» ning mängijad ja pealtvaatajad osalesid leinaseisakul.

Kardeti, et maailmasõdades vastaspooltel võidelnud Inglismaa ja Saksamaa fännid võivad leinaseisaku välja vilistada ning näidata oma vastumeelsust, aga hirmud tõeks ei saanud ja leinaseisaku ajal valitses staadionil vaikus.

Eile asetati Londoni kesklinnas pärjad mälestusmärkide juurde. Üritustest võtsid osa mitmed tuntud ühiskonnategelased ning relvajõudude liikmed. Õhtul koguneti Royal Albert Halli, kus toimus suurejooneline mälestusüritus. Kohal oli ka kuninganna Elizabeth II ning mitmed teised kuningliku perekonna liikmed. 

Täna asetas kuningliku perekonna nimel esmakordselt Londoni kesklinnas pärja ausamba jalamile prints Charles. Kuninganna jälgis sündmust rõdult. Teadaolevalt on tegu esimese korraga, mil monarh pole Suurbritannia ajaloos seda kohustust ise täitnud.

Buckinghami palee teatas muudatusest eelmisel kuul ja seda nähakse märgina, et Charles hakkab kuninganna kohustusi vaikselt üle võtma. Täna asetasid Londoni kesklinnas pärjad mälestusmärgi juurde ka peaminister Theresa May ning opositsiooniliider Jeremy Corbyn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles