Ametnikud pidid Venemaal salapärase koolituse läbimiseks soomuki ette pikali heitma (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa soomustransportöör BTR-82.
Venemaa soomustransportöör BTR-82. Foto: Vitaliy Ankov/Sputnik/Scanpix

Kahe Venemaa ametniku sõnul pidid nad uue regionaalkuberneride treeningprogrammi käigus soomustransportööri ette pikali heitma, et programm läbida, kirjutab BBC.

Väidetavalt on välja töötatud uus treeningprogramm, mis koolitab välja tulevasi kubernere. Kahe anonüümsust palunud osaleja sõnul tuli neil katsete käigus sooritada ka langevarjuhüpe, visata käsigranaati ja tulistada püstolitest ning automaatrelvadest.

Kolm osalejat olevat langevarjuhüpet sooritades jalavigastused saanud. Üks oli vigastanud selga. «Hüpped olid mõeldud 60-70 kilogrammi kaaluvatele meestele, mitte 100 kilostele,» lausus üks osalejatest. Samas ei osanud ta selgitada treeningprogrammi täpset eesmärki.

Teine osaleja andis täpsemat informatsiooni ja ütles, et kõik, kes polnud veel nimetatud kõrgemale ametikohale, pidid programmis osalema, et arendada oma sõjalist vastupanuvõimet ja kaitsevalmidust.

Kubinka polügoonil toimunud harjutuste näol on tegu tõenäolistelt programmi järgmise tasemega. Varasemalt on avalikkuse ette jõudnud salvestised, kuidas äsja ametisse nimetatud kubernerid hüppasid Sotši lähistel Aguri kose all paiknevasse kuristikku.

Üheksa kuu pikkusel programmil on kaheksa erinevat taset. Näiteks reisivad kandidaadid sel talvel Malaisiasse ja Singapuri, kursus lõppeb veebruaris. Teiste moodulite puhul esinevad külalislektorid ning Kremliga lähedastes suhetes olevate ettevõtete juhid. Sooritada tuleb ka kursusetöö.

Väljaanne RBC üritas kontakti saada ka teiste ametnikega, kes koolitusel osalesid, aga keegi 40 osalejast ei soovinud kommentaari anda. Üks neist koguni eitas osalemist.

Kremli suhtes kriitilise positsiooni võtnud väljaanded on sellise treeningprogrammi suhtes teravalt meelestatud. Novõe Izvestia sõnul toimub tsiviilvõimu militariseerimine.  Väljaande Vedomosti sõnul on tegu plaaniga luua niinimetatud kastisüsteem, kus kõrgemad ametnikud oleksid teistest kõrgemal positsioonil ja eraldatud.

RBC ise näeb treeningprogrammi president Vladimir Putini katsega võimu kindlustada. Väidetavalt soovib ta, et märtsis toimuvad presidendivalimised läheksid sujuvalt ja ametis oleksid just presidendile lojaalsed ametnikud. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles