Sahharovi preemia anti ikkagi Hiina dissidendile

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina dissident ja aidsivastase võitluse aktivist Hu Jia dateerimata fotol.
Hiina dissident ja aidsivastase võitluse aktivist Hu Jia dateerimata fotol. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlament otsustas anda tänavuse Sahharovi auhinna mõttevabaduse eest tuntud hiina aktivistile Hu Jia’le, ehkki Peking oli eelnevalt avaldanud eurosaadikutele survet, et seda ei tehtaks.

 

Hiina Rahvavabariigi dissident Hu Jia on väljapaistev inimõiguste eest võitleja, märkis Euroopa Parlament ametlikus teates. Ta on tegelenud erinevate teemadega nagu keskkonnakaitse, HIV/AIDSi alane teavitustöö ning teinud üleskutseid uurimaks 1989. aastal Taevase Rahu väljakul toimunud massimõrva. Samuti on ta koordineerinud «paljasjalgsete advokaatide liikumist».

Euroopa Parlamendi presidendi Hans-Gerd Pötteringi sõnul tunnustab parlament Sahharovi auhinnaga Hu Jia’d pärjates «kindlalt ja resoluutselt Hiina inimõiguste eest võitlejate igapäevast tööd».

Hiina dissidendi valituks osutumist kinnitasid erinevate saadikurühmade esindajad täna veel enne parlamendi ametliku teate avaldamist ning see ärritab kindlasti Hiina Rahvavabariiki, kellega ELi juhid kohtuvad juba homme algaval ASEMi tippkohtumisel Pekingis.

Hu arreteeriti kodumaal pärast eelmisel sügisel europarlamendi inimõiguste alamkomisjonile antud tunnistusi ning mõisteti tänavu aprillis kohtus süüdi riigivastaste meeleolude õhutamises, mille eest määrati kolme ja poole aasta pikkune vanglakaristus.

Peking üritas ka nüüd mõjutada Euroopa Parlamenti mitte andma prestiižikat mõttevabaduse preemiat hiinlasele. AFP andmetel saadeti sellel eesmärgil saadikurühmade juhtidele kirju ja elektronpostiteateid ning isegi helistati. Surveavalduskatseid kinnitas ka parlamendi president Pöttering.

Sahharovi mõttevabaduse auhinda, mis sai oma nime nõukogude füüsiku ja poliitilise dissidendi Andrei Sahharovi järgi, on välja antud igal aastal 1988. aastast alates. Selle on pälvinud indiviidid ja organisatsioonid, kes panustavad inimõiguste ja demokraatia edendamisse maailmas.

Tähistamaks auhinna 20. aastapäeva on kõik eelnevad laureaadid kutsutud 16. detsembril algavale pidulikule istungile Strasbourgi. Tänavune autasustamistseremoonia toimub päev pärast kogunemist, 17. detsembril, mil võitja saab tunnistuse ja tšeki  50 000 eurole.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles