Kaczyński: Saksamaalt reparatsioonide nõudmine on Poolale auküsimus (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjas purustatud Varssavi.
Sõjas purustatud Varssavi. Foto: akg-images/Scanpix

Teise maailmasõja käigus Saksamaa poolt Poolale tekitatud kahjude hüvitamise nõudmine on Varssavi jaoks auküsimus, ütles Poola võimuerakonna Õiguse ja Õigluse liider Jarosław Kaczyński.

Jarosław Kaczyński.
Jarosław Kaczyński. Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix

Kaczyński tõstatas reparatsioonide küsimuse taas üleeile Poola iseseisvuspäeval Krakówis

See on meie nõudmine, täiesti tõsine nõudmine.

peetud kõnes. «Prantslastele maksti, juutidele maksti, paljudele teistele rahvastele maksti kahjude eest, mida nad kannatasid Teise maailmasõja ajal. Aga mitte poolakatele,» ütles Kaczyński.

«Küsimus pole ainult rahas, vaid meie staatuses ja meie aus,» jätkas Kaczyński, «see pole teater. See on meie nõudmine, täiesti tõsine nõudmine.»

Septembris otsustasid Poola parlamendi juristid, et riigil on õigus esitada Saksamaale reparatsiooninõue. Ka Kaczyńskiga samasse erakonda kuuluva Poola peaministri Beata Szydło sõnul on Poolal õigus kahjutasu nõuda.

Samuti Õiguse ja Õigluse erakonda kuuluv Poola välisminister Witold Waszczykowski on aga öelnud, et enne taotluse esitamist tuleks teemat rohkem analüüsida. Poola meedia andmetel võib Waszczykowski aga peagi kaotada oma ministrikoha.

Saksamaa valitsusallikad on nimetanud võimalikku reparatsiooninõuet naeruväärseks ja näevad selle taga Poola sisepoliitilisi motiive. Saksa valitsus osutab 1953. aastal sõlmitud kokkuleppele, millega Poola toonane Bolesław Bieruti juhtitud kommunistlik valitsus lubas loobuda edasistest reparatsiooninõuetest.

Bolesław Bierut.
Bolesław Bierut. Foto: wikipedia.org

Berliini seisukoht on, et reparatsioonide küsimus lahendati sellega nii õiguslikult kui ka poliitiliselt. Poola praegune valitsus peab kokkulepet aga õigustühiseks, öeldes, et see sõlmiti Nõukogude Liidu diktaadi all ja Poola toonane valitsus oli vaid Moskva marionett.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles