Liibanoni peaministri seiklused võivad lõppeda sõjaga

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saad al-Hariri toetajad olid kohal pühapäevasel Beiruti jooksumaratonil plakatitega, millel on kirjas «Me tahame oma peaministrit tagasi» ja «Ootame sind». Peaminister on ka ise tuntud kirgliku sportlasena.
Saad al-Hariri toetajad olid kohal pühapäevasel Beiruti jooksumaratonil plakatitega, millel on kirjas «Me tahame oma peaministrit tagasi» ja «Ootame sind». Peaminister on ka ise tuntud kirgliku sportlasena. Foto: ANWAR AMRO/AFP/Scanpix

Kui Liibanoni peaminister Saad al-Hariri 3. novembril Saudi Araabias maandus, ei osanud keegi oodata sündmusi, mis temaga konservatiivses naftariigis juhtuma hakkasid. Nüüd kardetakse, et Liibanoni ähvardab otsene sõjaoht.

Just Saudi Araabias on al-Hariri perekond teeninud suurema osa oma varandusest. Seal on Liibanoni peaministril mitu maju, kus ta aeg-ajalt peatub. Samuti on tal Saudi Araabia kodakondsus. Seekord läks aga kõik teisiti. Saudi Araabias maandunud valitsusjuhti ei oodanud kummalisel kombel mitte keegi kõrgetest riigitegelastest.

Tavapärase ametliku tervituse asemel konfiskeeriti väidetavalt hoopis tema telefon. Al-Hariri läks Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyādis asuvasse koju ning sai järgmisel hommikul kõne saudide monarhia esindajalt, kes palus tal ilmuda kohtumisele kroonprints Mohammed bin Salmaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles