Iraan täidab ÜRO ekspertide kinnitusel tuumalepingut, mille rikkumises Trump Teherani süüdistab (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri ispektorid Iraanis Natanzi tuumaelektrijaamas.
ÜRO Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri ispektorid Iraanis Natanzi tuumaelektrijaamas. Foto: KAZEM GHANE/AFP/SCANPIX

Iraan täidab 2015. aastal suurriikidega sõlmitud tuumalepet, teatas ÜRO Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) täna.

IAEA raporti järgi pole Iraan novembri alguse seisuga kokkulepet rikkunud. Näiteks kinnitab IAEA, et islamivabariik pole rikastanud uraani lubatud tasemest ülespoole ja et riigi rikastatud uraani varud on väiksemad, kui leppes lubatud 300 kilo.

USA president Donald Trump teatas möödunud kuul, et ta ei kinnita 2015. aastal sõlmitud lepingut, kuna Iraan ei täida selle tingimusi. Ühtlasi tähendas Trumpi otsus, et Ameerika Ühendriikide Kongress peab otsustama, kas Iraani-vastased majandussanktsioonid võetakse taas kasutusele.

Kui sanktsioonid otsustatakse uuesti rakendada, tähendab see, et USA võib leppest taanduda ja tekitada tõelise kriisi, sest ülejäänud leppeosalised Ühendkuningriik, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina, Saksamaa, Euroopa Liit ja Iraan peaksid suutma vastu võtta otsuse, kuidas ja millises vormis tuumaleppega jätkata. Iraan teatas pärast Trumpi otsust, et nad jäävad leppele truuks.

Trump on öelnud, et kui Kongress ei jõua tema soovitud lahenduseni, siis võtab ta ette vastavad sammud. Üks USA riigipea soovidest on, et Kongress kinnitaks leppe lisaklausli, mille kohaselt ei tohiks Iraan kümne aasta möödudes uraani rikastamisega jätkata.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles