Saksa politsei otsib taga bazookaga sularahaautot röövinud kolmikut

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Saksa politsei avaldatud fotod tagaotsitavatest Ernst-Volker Staubist ja Burkhard Garwegist.
Saksa politsei avaldatud fotod tagaotsitavatest Ernst-Volker Staubist ja Burkhard Garwegist. Foto: Saksa politsei

Saksa politsei avaldas uued fotod ja videod kolmest tagaotsitavast, keda kahtlustatakse muu hulgas sularahaauto röövis, mille käigus kasutati tankitõrjerelva.

Saksa politsei tagaotsimiskuulutus.
Saksa politsei tagaotsimiskuulutus. Foto: Saksa politsei

Politsei andmetel on tagaotsitavad kurikuulsa Punaarmee Fraktsiooni (RAF) endised liikmed. Rühmitust tuntakse selle asutajate Andreas Baaderi ja Ulrike Meinhofi järgi ka Baader-Meinhofi jõuguna.

1960. aastate lõpus Lääne-Saksa keskklassi noorte radikaalide seas valitsenud marksistlikest ja maoistlikest meeleoludest sündinud rühmitus nägi riigi kapitalistlikus eliidis Kolmanda Reichi taassündi ning korraldas seetõttu atentaate sõduritele, politseinikele ning ärimeestele. Samuti ründasid rühmituse liikmed pankasid ja röövisid poliitikuid.

Baader-Meinhofi grupeeringuna tuntud Punaarmee Fraktsiooni (RAF) logo.
Baader-Meinhofi grupeeringuna tuntud Punaarmee Fraktsiooni (RAF) logo. Foto: wikipedia.org

Muuseas kuulub nende «resümeesse» Lufthansa lennuki kaaperdamine, multimeediahoonesse Axel Springer Verlag pommi panemine, Lääne-Saksa saatkonna piiramine Stockholmis, Dresdner Banki direktori Jürgen Ponto tapmine, NATO Euroopa vägede ülemjuhataja Alexander Haigi atentaadikatse ning veel umbes kolmkümmend rünnakut.

Pärast ligi 30 aasta pikkust tegutsemist saatis rühmitus 1998. aasta 20. aprillil uudisteagentuurile Reuters kirjutusmasinal trükitud kaheksa lehekülje pikkuse saksakeelse kirja, milles teatas oma tegevuse lõpetamisest.

Kõiki rühmituse kunagisi liikmeid pole aga tabatud. Tagaotsitavaid Ernst-Volker Staubi, Burkhard Garwegi ja nende naiskaaslast Daniela Klette´i kahtlustatakse vähemalt üheksas röövis aastatel 2011-2016. Politsei arvutuste järgi ulatub nende röövidega tekitatud kahju sadadesse tuhandetesse eurodesse.

Enamasti on kolmiku sihtmärgiks olnud toidupoed, kuid röövitud on ka ärisid ja sularahaautosid. Viimane teadaolev rööv toimus läinud juunis Cremlingenis, kui sularahaautot röövides kasutati lisaks automaatrelvadele ka tankitõrjerelva, mida tuntakse bazooka nime all.

Politsei avaldatud fotodel ja videotel kujutatakse väidetavalt 63-aastast Staubi ja 49-aastast Garwegi. 59-aastasest Klette´ist politsei uusi kaadreid ei avaldanud.

Politsei sõnul ei saa välistada, et trio on Saksamaalt lahkunud ja varjab end kas Hollandis, Itaalias, Prantsusmaal või Hispaanias.

Baader-Meinhofi jõuk - kes nad olid?

Baader-Meinhofi asutasid 1970. aastal Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler ja Ulrike Meinhof. Rühmituse ametlik nimi on Punaarmee Fraktsioon (Rote Armee Fraktion).

Esimene generatsioon koosnes Baaderist ja tema kaasosalistest. Teine generatsioon (RAF) tegutses 1970ndate keskpaigast 1977.–78. aastani. Kolmas generatsioon tegutses 1980.–1990. aastatel.

Baader, Ensslin, Mahler ja Meinhof põgenesid pärast Baaderi vanglast välja aitamist 1970. aastal Jordaaniasse, kus osalesid Palestiina Vabastusorganisatsiooni väljaõppes.

Baader, Ensslin, Meinhof, Holger Meins ja Jan-Carl Raspe arreteeriti ulatuslike reidide käigus 1972. aastal. Meinhof võttis endalt elu 1976. aastal vanglas. Ülejäänud vangistatud rühmituse liikmed sooritasid 1977. aasta 17. oktoobril kollektiivse enesetapu.

Märksõnad

Tagasi üles