Rahvusvaheline Looduskaitseliit avaldas šokeeriva raporti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuker pildistamas korallrahu.
Tuuker pildistamas korallrahu. Foto: David Gray/Reuters/Scanpix

Kliimamuutuse tõttu on ohus iga neljas UNESCO maailmapärandi nimekirjas loodusalast, selgus täna avaldatud Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) raportist.

2014. aastal oli kliimamuutuse tõttu ohus 35 maailmapärandi nimistus olevast loodusalast ehk iga seitsmes. Kolme aastaga on arv kasvanud 62ni ehk nüüd on ohus iga neljas, teatas IUCN.

IUCN vaatleb üle 200 loodusala, mis on UNESCO maailmapärandi nimistus. Kriitilises ohus on seitse protsenti ja märkimisväärses ohus 29 protsenti UNESCO loodusaladest. Kõige ohustatumate seas on korallrahud ja liustikud.

«Selle trendi muutumise ulatus ja kiirus viimase kolme aasta jooksul on meie jaoks olnud šokeeriv ning raport hoiatab, et see arv tõenäoliselt kasvab,» lausus IUCNi peadirektor Inger Andersen.

«Ulatus ja kiirus, millega see (kliimamuutus - toim) meie looduspärandit kahjustab, rõhutab vajadust kiirete ja ambitsioonikate riiklike kohustuste võtmise ja sammude astumise järele Pariisi kliimaleppe rakendamiseks,» lisas ta.

Kliimamuutust edestab ohuna vaid taimsed ja loomsed võõrliigid, kuid kliima soojenemine kiirendab viimaste levikut, öeldi raportis.

Dokument avaldati Bonnis, kus toimuvatel kliimakõnelustel arutatakse Pariisi kliimalepe rakendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles