Zimbabwe sõjaväe juht nõuab lõppu puhastusele võimuerakonnas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Constantino Chiwenga.
Kindral Constantino Chiwenga. Foto: NewsDay Zimbabwe

Zimbabwe sõjaväe ülem nõudis esmaspäeval lõppu võimuparteis ZANU-PF toimuvale puhastusele ja hoiatas, et sõjavägi võib olukorda sekkuda.

"Praegune puhastus, milles võetakse selgelt sihtmärgile erakonna liikmeid, kellel on vabastus(sõja) taust, peab peatuma," ütles kindral Constantino Chiwenga pressikonverentsil, kus osales umbes 90 kõrget ohvitseri.

"Peame meenutama praeguse reeturliku vigurdamise taga olijatele, et kui asi puudutab meie revolutsiooni kaitsmist, siis ei kõhkle sõjavägi vahele astuda," hoiatas Chiwenga.

Chiwenga tegi avalduse pärast seda, kui president Robert Mugabe (93) tagandas 8. novembril ametist asepresident Emmerson Mnangagwa. Mnangagwa oli enne tagandamist üks soosikuid Mugabe mantlipärijaks saamisel. Otsuses nähti märki, et võimupärilusheitluses on peal presidendi abikaasa Grace Mugabe.

Mnangagwal on sõjaväes mõjuvõimsad kontaktid, sest ta on olnud kaitseminister ja riikliku julgeoleku minister.

Mnangagwa põgenes kodumaalt ja esitas eelmisel kolmapäeval väljakutse riigipea Mugabele ja tema naisele Grace'ile.

"Võimuerakond ZANU-PF ei ole sinu ja su naise isiklik omand, millega talitate, nagu meeldib," kirjutas Mnangagwa viieleheküljelises vihases avalduses, tõotades Zimbabwesse tagasi tulla ja parteiliikmeid juhtima hakata.

Mnangagwa määrati asepresidendiks 2014. aastal ja ta vahetas välja Joice Mujuru, kes vallandati pärast seda, kui Grace Mugabe käivitas kampaania, milles süüdistas Mujurut presidendi kukutamise plaanimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles