Venezuela: USA tahab meid rünnata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkupõrked meeleavaldajate ja võimude vahel.
Kokkupõrked meeleavaldajate ja võimude vahel. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Venezuela riigipea Nicolas Maduro administratsiooni kõrge ametniku sõnul korraldab USA humanitaarkriisi, et selle abil õigustada riiki tungimist, vahendab Newsweek.

Delcy Rodriguez.
Delcy Rodriguez. Foto: JUAN BARRETO/AFP/SCANPIX

France 24 telekanalile antud intervjuus põhiseadusassamblee president Delcy Rodriguez, et Venezuelas toimuva näol pole tegu humanitaarkriisiga, sest kaheksa miljonit last saavad endiselt toitu.

Ta vastas sellega reporteri väidetele, mille kohaselt on 300 000 last Venezuelas nälga suremas. Kui temalt küsiti rahvusvahelisest abist keeldumise kohta, siis vastas Rodriguez, et ÜRO poolt juhitava organisatsiooni abi lükati tagasi kuna rahvusvahelise õiguse kohaselt tähendanuks humanitaarkriis sõjalist sekkumist.

Väidetavalt ütles toonane Lõuna väejuhatuse ülem ja praegune Valge Maja personaliülem John Kelly 2015. aastal, et humanitaarkriisi korral sekkuks USA sõjaliselt. Lisaks sõnas Rodriguez, et Venezuelat varitseb USA poolne sõjaline oht, samuti süüdistas ta Ühendriike humanitaarkriisi korraldamises, et seeläbi saada võimalus sõjaliseks sekkumiseks.

Meeleavaldajate ja ametivõimude vahel on Venezuelas toimunud pidevad kokkupõrked.
Meeleavaldajate ja ametivõimude vahel on Venezuelas toimunud pidevad kokkupõrked. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Rodriguez näeb parima võimalusena võlgadest vabanemiseks seda, kui USA president Donald Trump sanktsioonidele lõpu teeks. Reutersi andmetel puudub Madurol võla osas konkreetne plaan.

Venezuela jaoks muutus olukord eile veelgi halvemaks, sest Euroopa Liit kinnitas nende vastu suunatud sanktsioonid. Sanktsioonid hõlmavad näiteks relvaäri lõpetamist, reisipiiranguid mõnele valitsuse liikmele ning süsteemi varade külmutamiseks.

Maailma kiireima inflatsioonimääraga Venezuela on viimastel aastatel vastamisi seisnud toidupuudusega. Selle põhjustajana nähakse läbikukkunud sotsialistlikku revolutsiooni. Sealne miinimumpalk on umbes 10 dollarit kuus. 

Venezuela rahvas ootamas valimisjaoskondadesse pääsemist. Taustal riigi pikaajalise liidri Hugo Chavezi pilt.
Venezuela rahvas ootamas valimisjaoskondadesse pääsemist. Taustal riigi pikaajalise liidri Hugo Chavezi pilt. Foto: JUAN BARRETO/AFP/SCANPIX

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles