Trump ei pruugi tulevikus üksi tuumarünnakute üle otsustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: BULLIT MARQUEZ/AFP/Scanpix

USA senati väliskomisjon hakkab uurima presidendi ulatuslikke volitusi tuumarelvade kasutamiseks, ütles komisjoni juht Bob Corker.

Senaator Bob Corker.
Senaator Bob Corker. Foto: CNP/Alex Edelman - CNP/Sipa USA/Scanpix

Komisjon kutsub kuulamisele Pentagoni tuumasõja juhatuse endise komandöri ja teisi.

Corkeri sõnul on mitmed seadusandjad hakanud esitama küsimusi parlamendi ja presidendi sõjalistest volitustest ning USA tuumarelvastusest.

Küsimust, kas keegi saab takistada USA presidenti ennetava tuumarelvarünnaku heakskiitmisel, pole enne Donald Trumpi riigipeaks saamist tihti arutatud.

Kehtivate reeglite järgi ei saa kongress ega kaitseminister takistada presidenti ennetavat tuumalööki andmast. Sõjaväelased peavad tuumarelva kasutamise korral alluma presidendile.

Kim Jong-un jälgimas raketikatsetust.
Kim Jong-un jälgimas raketikatsetust. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Tuumarelvade küsimus on kerkinud teravalt päevakorda seoses pingetega Põhja-Korea ja USA vahel. Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un on omavahel solvanguid vahetanud ning laskunud sõnasõtta. Kim on korraldanud mitmeid raketikatsetusi ning testinud ka vesinikpommi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles