Saksamaa populistid on töötajate leidmisega hädas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AfD liidrid Alexander Gauland ja Alice Weidel.
AfD liidrid Alexander Gauland ja Alice Weidel. Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Saksamaa parempopulistlik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) pääses küll esmakordselt Saksamaa Liidupäeva, aga sellest hoolimata pole nende tulevik sugugi mitte roosiline, sest ollakse tõsises hädas parlamendisaadikutele taustajõudude leidmisega, kirjutab Saksamaa nädalaleht Der Spiegel.

Nüüd on AfD hakanud kasutama kõikvõimalikke meetodeid, et leida inimesi, kes oleks valmis nende 92 rahvasaadiku heaks töötama. 400 saadaolevast ametikohast on täidetud vähesed. Spiegeli sõnul üritavad populistid erinevate meetodite abil eksperte meelitada. Eesmärgi täitmise nimel on üles pandud kuulutusi, ühendust võetud konsultantidega ja pakutud märkimisväärseid boonuseid.

Siiani pole neid veel edu saatnud ja üle pole õnnestunud meelitada isegi kõige konservatiivsemaid teiste erakondade esindajad. Eriti on loodetud, et AfD heaks oleks valmis töötama mõned liidukantsler Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) või nende Baierimaa sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) konservatiivsemad liikmed.

Loogiliselt võttes pidanuks CDU ja CSU liikmete meelitamine nende jaoks võimalik olema. CDU/CDU kaotasid valimistega Liidupäevas 65 kohta ja see jättis töötuks paljud nende erakondade fraktsioonide töötajad. 40 kohta kaotas ka vasaktsentristlik Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD).

Kantsler Angela Merkel Liidupäevas.
Kantsler Angela Merkel Liidupäevas. Foto: STEFANIE LOOS/AFP/Scanpix

Samas on Spiegeli sõnul mõned endised parlamendifraktsioonide töötajad väitnud, et oleksid AfD aitamise asemel pigem koristajatena ametis.

Üks meetod, mille kaudu loodetakse ametnikke meelitada, on Saksamaa Liidupäeva siseveeb. Teadetetahvel, mille kaudu on muidu levitatud teateid üürile antavate korterite või kadunud esemete kohta, on AfD jaoks saanud töökuulutuste edastamise meetodiks.

Teatati: «AfD parlamendifraktsioon otsib töötajaid». Kuigi ei märgitud ära kriteeriumeid, siis paluti huvitatud inimestel saata avaldused selleks tarbeks loodud meiliaadressile. See on erakonna sees tekitanud erimeelsusi, sest lähenetakse vaid kõige talendikamatele töötajatele ning väidetavalt pakutakse preemiat isegi sularahas.

Üle on loodetud meelitada ka neid, kellel on sõlmitud leping mõne teise fraktsiooniga. Pärast valimisi märkasid SPD taustajõud, et nende vastu hakati võrgustikus LinkedIn varasemast rohkem huvi tundma.

Spiegeli teatel ei läinud kaua enne, kui kaks CDU heaks töötavat inimest said telefonikõne AfD värbajalt, kes uuris neilt võimaliku meeskonnavahetuse kohta. Ühe olulise CDU taustajõudude liikme käest üritati saada ka informatsiooni selle kohta, kes endistest abilistest hetkel lepinguta on.

AfD-ga liitumine võib varasema kogemusega inimestele kaasa tuua korraliku palga. Varasema kogemusega töötaja palganumber jääb Spiegeli andmetel umbes 8000 euro kanti.

Igale parlamendisaadikule eraldatakse kuus 21 000 eurot, et oma isiklikele abilistele maksta. AfD saadikute sõnul ollakse valmis rahad kokku panema ja abilisi jagada, kui see tähendab, et leitakse õiged kandidaadid.

AfD ees on veel üks suur takistus, mis nende värbamisprotsessi takistab. Kuna paljud parempopulistidest ei usalda oma fraktsiooni liidreid, siis võtmepositsioonide puhul on võimalik sõna sekka öelda tervel parlamendifraktsioonil. Kuna potentsiaalsed kõrget kvalifikatsiooni omavad kandidaadid ei sooviks tõenäoliselt, et nende kandidatuuri terve fraktsiooni ees arutatakse, siis kardetakse, et olulised ametikohad jäävad veel pika aja jooksul täitmata. 

Esireas AfD liidrid Alice Weidel ja Alexander Gauland.
Esireas AfD liidrid Alice Weidel ja Alexander Gauland. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles