Süüria allkirjastas Pariisi kliimaleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naismeeleavaldaja kliimasoojenemise vastu protestimas.
Naismeeleavaldaja kliimasoojenemise vastu protestimas. Foto: HENNING KAISER/AFP/Scanpix

Süüria allkirjastas ametlikult Pariisi kliimaleppe, teatas ÜRO täna.

Seega on USA ainus riik, kes on otsustanud kliimaleppest lahkuda. Bonni kliimakõnelusi korraldava ÜRO kliimasekretariaadi (UNFCCC) teatel ühines Süüria Araabia vabariik Pariisi leppega ametlikult eile, 13. novembril 2017.

Süüria on ÜRO kliimakonventsiooniga liitunud 196 riigist 169., kes selle ratifitseeris. Pärast Nicaragua liitumist oktoobris oli Süüria jäänud viimaseks, kes seda veel teinud ei olnud.

27 riiki on leppe allkirjastanud, kuid ei ole veel vastu võtnud siseriiklikke seadusi, mis on vajalikud sellega täielikuks liitumiseks.

President Barack Obama ajal toetas USA 2015. aasta detsembris Pariisis vastu võetud kliimalepet kindlalt ja allkirjastas selle 2016. aasta aprillis ning ratifitseeris septembris.

Tänavu juunis teatas aga uus president Donald Trump, et Ühendriigid lahkuvad kliimaleppest, mis on talle tohutuks finants- ja majanduskoormaks.

USA saab välja astuda alles neli aastat pärast leppe ametlikku jõustumist 2016. aasta novembris - 2020. aasta novembris, kaks kuud enne Trumpi ametiaja lõppu.

Maailma riigid on võtnud kliimaleppega eesmärgiks hoida globaalset soojenemist sel sajandil kahe või isegi 1,5 kraadi Celsiuse juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles