Maailma esimene ujuv linn peaks valmima aastaks 2020

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse Polüneesia.
Prantsuse Polüneesia. Foto: Caters News Agency/Scanpix

Ambitsioonikad plaanid ujuva linna loomiseks hakkavad viimaks tõeks saama. Prantsuse Polüneesia lähistele soovitakse rajada poolautonoomne ujuv linn, kus oleks kodud, kontorihooned ja isegi restoranid, kirjutab Independent.

Mitmed tehnoloogiamiljardärid on pikalt rääkinud, et rahvusvahelistesse vetesse ujuvate poolautonoomsete linnade loomine oleks võimalik. Nüüd on mindud ideega veelgi kaugemale ja esimene omataoline plaanitakse valmis saada 2020. aastaks.

Prantsuse Polüneesia ranniku lähedale loodavast pilootprojektist peaks saama maailma esimene funktsioneeriv niinimetatud ujuv kogukond. Kodu peaks projekt pakkuma 300 inimesele.

Projekti eestvedaja Joe Quirki sõnul oleksid sellised linnad vabad erinevate valitsuste poolt kehtestatud piirangutest. Quirk nimetas loodavat linna start-up riigiks. Ta on veendunud, et tänapäeva valitsused on ajast ja arust ning ei näita muutumise märke. Selle asemel sooviks Quirk luua mitmeid ujuvaid linnasid, et pakkuda inimestele võimalust elada endale sobival viisil juhitavas linnas.

Siiski ollakse hetkel valmis projekti õnnestumise nimel tegema koostööd Quirki poolt tagurlikuks nimetatud valitsustega.

Esimene ujuv linn hakkab asuma erilises majanduslikus tsoonis, mis laseb eestvedajatel oma projekti kontrollitud tingimustes testida. Insenerid ja arhitektid on juba salastatud asukohta külastanud.

Ambitsioonikad plaanid ei lõpe vaid linna rajamisega. Soovitakse luua ka uurimisinstituut ning hakata ise tootma energiat. Samuti soovitakse puhast joogivett Prantsuse Polüneesiale edasi müüa.

Kogu projekti maksumuseks on planeeritud 167 miljonit dollarit. Kokkulepe on sõlmitud ka Prantsuse Polüneesiaga ning neilt on saadud luba luua unikaalne valitsemisvorm.

Varasemalt pole ujuvate linnade projektid edukaks osutunud. 2010. aastal pidi San Francisco lähedale kerkima prototüüp, aga selle valmistamiseni ei jõutud. Quirki unistuseks on, et maailmas eksisteeriks 2050. aastaks tuhandeid ujuvaid linnasid.

Erinevaid pakutud projekte vaata SIIT. Veebilehel näidatud disainide puhul pole tegu otseste kavanditega Prantsuse Polüneesia juurde kerkiva linna jaoks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles