Venemaa süüdistas videomängu abil Ühendriike ISIS-e aitamises (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA eriväelased Süürias.
USA eriväelased Süürias. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Pärast USA president Donald Trumpi ja Venemaa president Vladimir Putini laupäevast kohtumist Vietnamis tundus, et kõrgeimal tasandil ollakse valmis Süüria konflikti uutel moodustel lahendama. Madalamal tasemel on erimeelsused endiselt selged, kirjutab Independent.

Täna süüdistas Venemaa kaitseministeerium Ühendriike ISIS-e aitamises ning üritas mitme sotsiaalmeedias tehtud postituse teel nende sõnul ümberlükkamatuid fakte tõestada.

Venemaa avalikustas 9. novembrist pärit fotod, mille kohaselt lahkusid ISIS-e väed Abu Kamalist USA erivägede poolt kontrollitud alade suunas. Varsti pärast fotode postitamist said mitmed inimesed aru, et midagi on valesti ning tundsid väidetavad tõendid ära.

Selgus, et ühe esitatud foto näol oli tegu hoopis kuvatõmmisega nutiseadmetele mõeldud videomängust AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron. Kuvatõmmis oli tehtud 25. märtsil Youtube'i keskkonnas üles laetud videost.

Mõned pildid pärinesid Iraagi kaitseministeeriumilt. Need kujutasid Iraagi õhurünnakuid ISIS-e vastu Fallujah's eelmise aasta juunis. Osad piltidest pärinesid sootuks Liibüast.

Umbes tund aega pärast avaldamist olid fotod Venemaa kaitseministeeriumi poolt eemaldatud.

Venemaa väidete kohaselt keeldus USA väejuhatus ründamast Abu Kamalist lahkuvaid ISIS-e vägesid. Väideti koguni, et takistati Venemaa õhujõudude tegevust piirkonnas. Venemaa kaitseministeerium väitis, et USA imiteerib sõda terrorismi vastu ja tegelikult lubatakse ISIS-el jõudu koguda.

Tegu polnud esimese korraga, mil Venemaa on Ühendriike ISIS-e aitamises süüdistanud. Tihedalt on tehtud avaldusi, mille kohaselt lubab USA oma erivägede kontrolli all olevatel aladel ISIS-e vägedel tegutseda.

Septembris väideti, et sõjalise tegevuse puudumine USA baaside lähedal on kahtlustäratav ja tekitab küsimusi selle kohta, kelle vastu USA väed tegelikult võitlevad. Samuti süüdistati oma õhujõudude kindralleitnanti surmas USA kahepalgelisust.

Endine Kremli nõunik ja praegune julgeolekuekspert Vladimir Frolov ütles fotode kohta, et kaitseministeeriumis on liiga vähe täiskasvanulikku järelvalvet. Tema sõnul ähvardab Venemaad vaid üks sõjaline oht ja seda kujutab nende hullumeelne pressiteenistus. 

USA kaitseministeeriumi foto aastast 2014. Pildil on kujutatud varasemat ISIS-e tugipunkti Abu Kamali lähistel, mis hävitati.
USA kaitseministeeriumi foto aastast 2014. Pildil on kujutatud varasemat ISIS-e tugipunkti Abu Kamali lähistel, mis hävitati. Foto: US NAVY/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles