Briti peaministri partei saatis kõrghoone põlengu järel välja solvava küsimustiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grenfell Tower leekides.
Grenfell Tower leekides. Foto: Natalie Oxford/PA Wire/PA Images/Scanpix

Londoni Kensingtoni linnaosa elanikud kritiseerisid Suurbritannia Konservatiivse Partei korraldatud küsitlust, mida nimetati solvavaks.

Konservatiivide Kensingtoni haru poolt välja saadetud küsimustikus uuriti põlengu kõrval ka olmeprobleemide kohta.

Vastajad pidid erinevate probleemide olulisust hindama skaalal 1–10. Ühe küsimusena oli välja toodud Grenfell Toweris toimunud põleng. Kohalik elanik Luke Francis postitas küsimustikust pildi ka suhtlusvõrgustikku Twitter. 

Küsimustikuga loodeti uurida, millised teemad on valijate jaoks enne 2018. aasta kohalikke valimisi olulised. Need saadeti välja Kensingtoni linnaosas asuva rikka Courtfieldi naabruskonna elanikele.

Kohalike sõnul oli ülimalt ebasobiv lasta inimestel anda hinnang suure põlengu olulisusele. Eriti halb oli BBC-le kommentaari andnud Charlie Goodmani sõnul Grenfell Toweri põlengu asetamine samasse nimekirja kohalike olmemuredega.

Leiboristide parlamendisaadik David Lammy ründas konservatiive halvasti koostatud küsimustiku tõttu ja nimetas seda solvavaks.

«Grenfelli uurimine on vaevu alanud ning Kensingtoni ja Chelsea eest vastutavad poliitikud üritavad juhtunut juba vaiba alla pühkida. Vaja on vabandusi ning juhtivad isikud peaksid oma ametikohtade loovutamise üle mõtlema. Ma ei mõista, kuidas sellisel asjal lasti juhtuda,» sõnas ta. 

Kensingtoni, Chelsea ja Fulhami konservatiivid pole siiani küsitlust kommenteerinud.

Juunis toimunud 24-korruselise Grenfell Toweri põlengus hukkus umbkaudu 80 inimest. Täpne hukkunute arv pole siiani selgunud. 

Grenfell Tower.
Grenfell Tower. Foto: Rick Findler/PA Wire/PA Images/Scanpix

Konservatiivid on saanud pärast põlengut karmi kriitika osaliseks. Mõneti seetõttu, et Kensingtoni ja Chelsea piirkond on nende kontrolli all, aga teisalt ka sellepärast, et paljud konservatiivsed parlamendisaadikud olid varem tagasi lükanud eelnõu, mille kohaselt peaks üüriturul olevad korterid ka elamiskõlblikud olema. 

Selgus, et paljud eelnõu kritiseerinud saadikud on ka ise korteriomanikud ning üürivad neid inimestele välja. Kahtlustatakse, et asjaga olid seotud nende isiklikud huvid. 

Kensingtoni ja Chelsea kohalikku omavalitsust on süüdistatud ohutusnõuete karmis rikkumises, sest hoonesse polnud paigaldatud sprinklersüsteeme ning evakueerumiseks antud juhised olid puudulikud. 

Võimuesindajaid süüdistatakse ka hoolimatuses, sest mõned põlengus kodu kaotanud perekonnad võidakse nüüd sundida kolima hoopis Londoni äärelinna. Grenfell Tower asus kõrgete eluasemehindade poolest tuntud Lääne-Londonis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles