Zimbabwe pealinna poole nähti liikumas tankikolonni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert ja Grace Mugabe.
Robert ja Grace Mugabe. Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP/Scanpix

Täna nähti Zimbabwe pealinna Harare poole liikumas militaarkonvoid, kus oli ka neli tanki. See on muutnud inimesed murelikuks võimaliku riigipöördekatse ja kodusõja puhkemise osas.

Konvoi teel viibimise põhjus polnud selge. On olemas ka võimalus, et tegu oli rutiinsete manöövritega. Tunnistajate sõnul liikus mööda teed pikk konvoi, kus oli märgata ka tanke. Konvoi oli suuna võtnud pealinn Harare poole.

Kindral Constantino Chiwenga.
Kindral Constantino Chiwenga. Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP/Scanpix

Eile ütles relvajõudude juhataja kindral Constantino Chiwenga, et ta on valmis sekkuma diktaator Robert Mugabe niinimetatud puhastuse lõpetamiseks.

Pinged kerkisid eelmisel nädalal, mil 93-aastane Mugabe otsustas vallandada riigi asepresidendi Emmerson Mnangagwa. Sellele on järgnenud puhastuslaine asepresidendi toetajate hulgas.

Mnangagwat nähti Mugabe kõige usaldusväärsema abilisena, kes oli presidendiga aastakümneid koos töötanud. Tema ametist kõrvaldamine šokeeris tervet regiooni. Asepresident sattus tihti sõnelusse diktaatori abikaasa, 52-aastase Grace Mugabega, keda peetakse praeguse riigipea surma järel Zimbabwe järgmiseks liidriks.

Endine asepresident on nüüdseks riigist põgenenud ja arvatakse, et ta viibib Lõuna-Aafrika Vabariigis. Avalikult pole ta pärast ametist kõrvaldamist esinenud. Siiski pole valitsenud täielik vaikus, sest alles hiljuti avaldas ta viie lehekülje pikkuse hukkamõistu diktaatori juhtimisstiili ja tema abikaasa poliitiliste ambitsioonide kohta. Mugabe on riiki juhtinud juba alates 1980. aastast.

Robert ja Grace Mugabe.
Robert ja Grace Mugabe. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/Scanpix

Võimuerakonna ZANU-PF mõjuvõimas noorteorganisatsioon ja ka peamine opositsioonipartei on soovinud, et ei kehtestataks militaarset režiimi.

Analüütikute sõnul pole riigipööre sugugi võimatu, aga seda ei sooviks keegi näha. Kardetakse, et militaarne režiim peatab igasuguse demokraatia arengu. ZANU-PF-i noorteorganisatsiooni sõnul pole relvajõudude juhatajal õigus Zimbabwe liidreid kontrollida ega oma äranägemise järgi valida.

Spekuleeritakse, et Mugabe võib Chiwenga ametist kõrvaldada, sest relvajõudude juhataja sai hästi läbi vallandatud asepresidendiga. Varasemalt on Mugabe hoiatanud relvajõudusid, et nad ei sekkuks võimupartei liidrite määramise protsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles