Pildid ja video: Zimbabwe tagandatud president pandi koduaresti (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Zimbabwe võimupartei ZANU-PF tagandas president Robert Mugabe erakonna esimehe kohalt.

Partei kirjutas oma Twitteri kontol, et ajutiseks liidriks on nimetatud Emmerson Mnangagwa. Võimupartei eitas, et liidrivahetus oleks riigipööre. Tegemist olevat veretu võimuvahetusega parteis.

Zimbabwe relvajõud teatasid, et president Mugabe ja tema abikaasa julgeolek on tagatud. Lõuan Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma sõnul pandi Mugabe koduaresti. 

Tagandatud president Robert Mugabe ja esileedi Grace Mugabe.
Tagandatud president Robert Mugabe ja esileedi Grace Mugabe. Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Kindralid eitasid täna hommikul riigitelevisioonis edastatud pöördumises riigipööret, kuid kinnitasid, et on võtnud sihikule president Robert Mugabe lähikonda kuuluvad kurjategijad.

«Pole tegemist sõjaväelise võimuhaaramisega valitsuselt. Me võime rahvale kinnitada, et presidendi ja tema perekonnaga on kõik korras ning nende julgeolek tagatud. Me võtsime vaid sihikule kurjategijad, kes tema ümber kuritegusid sooritavad. Kohe, kui me oleme oma ülesanded täitnud, peaks olukord normaliseeruma,» lubas üks kindralitest.

Sõjaväemasinaid nähti ka võimupartei ZANU-PF peakorteri ees Harares.

Hararest kostis ööl vastu tänast vähemalt kolm plahvatust ja tänavatel on nähtud sõjaväemasinaid. Sõjaväemasinaid nähti ka võimupartei ZANU-PF peakorteri ees Harares.

Plahvatuste põhjused pole esialgu teada. Ühe AP ajakirjaniku kirjeldusel on nähtud sõdureid tänavatel inimesi ründamas ja sõidukitele laskemoona laadimas. BBC informatsiooni kohaselt olevat armee hõivanud Zimbabwe rahvusringhäälingu ZBC peakontori.

Zimbabwe presidendi Robert Mugabe pealinnas Harares asuva eraresidentsi lähedal oli varahommikul samuti kuulda tulistamist, ütles tunnistaja uudisteagentuurile AFP.

USA saatkond Zimbabwes teatas ööl vastu kolmapäeva, et soovitab riigis viibivatel ameeriklastel varju otsida.

Aafrika Liidu juht Alpha Condé ütles täna, et Zimbabwe kriis näib riigipöördena ning kutsus sõjaväge üles peatama oma tegevus ning alluma põhiseaduslikule korrale. Liidu juht ja ühtlasi Guinea president Condé ütles, et ühendus mõistab hukka Lõuna-Aafrika riigis aset leidva sõjaväelise juhtkonna sammud. Tema sõnul on ilmselge, et sõdurid püüavad võtta võimu jõuga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles