USA kaitse-eelarves eraldati 4,6 miljardit dollarit Venemaa heidutamiseks (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA nekrutid New Yorgis.
USA nekrutid New Yorgis. Foto: JEWEL SAMAD/AFP

USA kongressi esindajatekoda kiitis eile heaks Ühendriikide kaitse-eelarve 2018. aastaks suuruses 700 miljardit dollarit, neist 4,6 miljardit eraldatakse NATO Euroopa liitlasriikidele Vene agressiooni tõkestamiseks.

Eelarve sai 356 kongresmeni hääled, vastu oli 70. Eelarve pooldajate seas oli 127 demokraati. Dokument saadeti edasi arutamiseks senatisse. Pärast seal heakskiitmist läheb see allkirjastamiseks president Donald Trumpile.

Telejaam ABC News täpsustas: «Üle 634 miljardi dollari suunatakse Pentagoni põhioperatsioonidele ja umbes 66 miljardit sõjaülesanneteks Afganistanis, Iraagis ja teistes riikides.»

Eelarves sisaldub nõudmine välis- ja kaitseministrile töötada välja USA ja tema liitlaste julgeolekut ohustava Venemaa tegevusele vastutöötamise plaan. «Nad peavad töötama välja kõikehõlmava strateegia Venemaa hukutavale mõjule vastuseismiseks,» lisati täpsustuses.

Eelnõu keelab ühtlasi mitmekanaliliste videoprogrammide edastajatel, sealhulgas kaabli- ja satelliittelevisiooni teenusepakkujatel, edastada videomaterjale, mida kontrollib või rahastab Vene valitsus või need kuuluvad sellele.

«Kõik ülalmainitud nõuded tulenevad Venemaa agressiivse tegevuse jätkumisest, mille hulka arvatakse Gruusia ründamine 2008. aastal ja Ukraina ründamine 2014. aastal, ähvardused NATO liitlastele, kiire sõjaline moderniseerimine, sõjalise tegevuse suurenemine Arktikas ja Vahemerel, samuti lühi- ja keskmaarakettide hävitamise ja avatud taeva lepingu rikkumised,» seisis seal.

Eelarve näeb ette 4,5 miljardit dollarit Euroopa heidutusalgatuse toetamiseks - see on USA programm Euroopa liitlastele Vene ohu tõrjumiseks. 2018. aasta eelarves on Vene ohu tõrjumine esmakordselt eraldi rida.

Lisaks eraldatakse 58 miljonit uue keskmaaraketi väljatöötamiseks. Eelarvega eraldatakse samuti Ukrainale 350 miljoni dollari eest surmavaid relvi ja 12,3 miljardit dollarit Pentagoni raketitõrjeagentuurile Põhja-Korea tuumaohule vastuseismiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles