Raport: terrorisurmade arv tõusis Euroopas, kuid langes üleilmselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti politseinikud.
Briti politseinikud. Foto: Michael Scott/Caters News/Caters News Agency/Scanpix

Terrorirünnakute ja neis hukkunud inimeste arv on vähenemas, selgus täna avaldatud Üleilmse terroriindeksi aastaraportis, mida koostab Austraalia majandus- ja rahuinstituut.

Instituut eritles 2016. aasta terrorirünnakute andmeid ja tõdes, et need vähenesid 2015. aastaga võrreldes 13 protsenti. Kokku hukkus terrori tagajärjel 25 673 inimest. Terrorisurmade arv vähenes teist aastat järjest.

Samas tõusis terrorismiga seotud surmade arv OECD (Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon) riikides kõrgeimale tasemele 1988. aastast saadik. OECDsse kuulub suur osa Euroopast, Austraalia, USA ja Kanada. 

Kolmveerandi terrorisurmadest andsid mullu viis riiki: Iraak, Afganistan, Nigeeria, Pakistan ja Süüria. Kõige rohkem vähenes terroris hukkunute arv Nigeerias - 3100 inimese võrra. Iraagis suurenes terroris hukkunute arv mullu 40 protsenti ja see asus terroriohvrite arvult juhtkohale.

Kõige verisem terrorirühmitus oli eelmisel aastal ISIS, mille ohvriks langes 9132 inimest (poole rohkem kui 2015. aastal), enamus neist Iraagis.

Terrori kahju maailmamajandusele oli 2016. aastal 84 miljardit dollarit, mida on seitse protsenti vähem kui 2015. aastal.

Üleilmne terroriindeks eritles terrorit 163  riigis. Indeks arvestab nelja näitajat: aastane terrorirünnakute üldarv, ohvrite üldarv, kannatanute üldarv ja majanduskahju. Eesti oli selles nimekirjas 92. ning Läti ja Leedu jagatud 130. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles