Pole olnud Zimbabwet ilma Mugabeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mugabe
Robert Mugabe Foto: MIKE HUTCHINGS/REUTERS/SCANPIX

Zimbabwe president Robert Mugabe on üks kõige kauem maailmas võimul olnud riigijuhte.

Tema valitsust on süüdistatud muu hulgas poliitilises vägivallas ja inimõigusrikkumistes, aga ka Aafrika viljaaidaks nimetatud riigi majanduse lammutamises.

Mugabe sündis tollases Suurbritannia koloniaalvalduses Lõuna-Rodeesias aastal 1924. Ta käis jesuutide koolis ning seejärel õppis Lõuna-Aafrika Vabariigis õpetajaks.

1960. aastatel lõi Mugabe valgete koloniaalvõimu vastase ZANU-PF liikumise. Poliitiline tegevus viis teda aastakümneks vanglasse. Zimbabwe iseseisvudes 1980. aastal sai Mugabest esmalt peaminister ja 1987. aastal president.

Mugabe pööras erilist tähelepanu hariduse ja majanduse edendamisele. Veel praegugi on lugeda oskavate kodanike hulk Zimbabwes Aafrika kontekstis heal tasemel.

Paljutõotava alguse järel hakkas Mugabes ilmnema üha rohkem autoritaarsuse märke, mida alguses ei tahetud märgata ei Läänes ega Aafrikas. Mugabe kasutas juba oma võimuperioodi algul karme võtteid. Tema juhtimise all olnud Põhja-Koreas väljaõppe saanud üksus surus veriselt maha teise vabadusvõitluses osalenud sissiarmee mässu.

Mugabe väidab end olevat veendunud katoliiklane ja on muu hulgas sõna võtnud seksuaalvähemuste vastu. Mugabe hinnangul ei peaks Lääs suruma oma tõekspidamisi peale traditsioonilisi väärtusi pooldavaile riikidele.

«Me ei ole homod,» kuulutas ta 2015. aastal ÜRO Peaassamblee kõnetoolist.

Teisalt ei takistanud usk Mugabet hankimast kaht last enam kui 40 aastat noorema sekretäri Grace'iga veel enne, kui tema Ghanas sündinud naine 1993. aastal vähki suri.

Robert Mugabe abikaasa Grace Mugabega. 
Robert Mugabe abikaasa Grace Mugabega. Foto: PHILIMON BULAWAYO/REUTERS

Zimbabwe majandus on 2000. aastatel hoogsalt allamäge läinud. Inflatsioon tõusis ajuti astronoomiliste numbriteni ja miljonid kodanikud vajasid toiduabi.

Üheks olulisemaks põhjuseks oli reformi käigus valgetele farmeritele kuulunud maa konfiskeerimine, mille tulemusena jäi palju põllumaad sööti.

Tohutu kiirusega tõusnud hinnad saadi lõpuks kontrolli alla 2009. aastal, kui Zimbabwe loobus oma rahaühikust ja võttis kasutusele välisvaluutad.

Emmerson Mnangagwa
Emmerson Mnangagwa Foto: JEKESAI NJIKIZANA/AFP

Nüüd on Zimbabwe ajutiseks liidriks nimetatud Emmerson Mnangagwa. Võimupartei ZANU-PF eitas, et liidrivahetus oleks riigipööre. Zimbabwe relvajõud teatasid, et president Mugabe ja tema abikaasa julgeolek on tagatud. Lõuan Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma sõnul pandi Mugabe koduaresti.

USA saatkond Zimbabwes teatas ööl vastu kolmapäeva, et soovitab riigis viibivatel ameeriklastel varju otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles