Venemaa lähenemiskatsed Kuubale muutuvad aina jõulisemaks

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin emblemas Kuuba liidri Raul Castroga Kremlis 2015. aasta mais.
Venemaa president Vladimir Putin emblemas Kuuba liidri Raul Castroga Kremlis 2015. aasta mais. Foto: ANATOLY MALTSEV/AFP/Scanpix

Kui eelmise USA presidendi Barack Obama ametiajal toimus ajalooline suhete soojendamine Ameerika Ühendriikide ja Kuuba vahel, siis nüüd puhuvad jahedamad tuuled – Ühendriigid plaanivad vaid kaks aastat tagasi avatud Havanna saatkonna sulgeda. Tekkinud tühimikku on asunud täitma Venemaa.

Nimelt on kunagise Nõukogude Liidu satelliitriigi kaubavahetus Venemaaga tõusnud käesoleva aasta esimesel poolel lausa 73 protsenti, kuid president Vladimir Putini ja Venemaa sõjalise juhtkonna ambitsioonid ei piirdu vaid majandussuhetega, märkis Deutsche Welle.

Hiljuti kuulutasid näiteks nii Vene riigiduuma kaitse- ja julgeolekukomitee esimees ja endine Vene õhujõudude ülemjuhataja Viktor Bondarev kui ka komitee aseesimehest erupolkovnik Franz Klintsevitš, et sõjaväebaasi taasavamine Kuubal on võtmeküsimus ja selle nimel tuleb tegutsema hakata. Mehed rõhutasid ühtlasi, et Venemaa tagasipöördumine oma ajalooliste partnerite poole Ladina-Ameerikas on aina aktuaalsem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles