Puigdemont juhib Kataloonia valimistel iseseisvuslaste nimekirja

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia tagandatud president Carles Puigdemont.
Kataloonia tagandatud president Carles Puigdemont. Foto: Reuters/ScanPix

Kataloonia

Belgias viibiv Kataloonia iseseisvuslaste liider Carles Puigdemont lubas kolmapäeval viia oma leeri piirkonna parlamendivalimistele nimekirja esinumbrina ja teha kampaaniat Brüsselist.

Puigdemont ütles Brüsselist telejaamale El Punt-Avui, et valib välja kandidaadid 21. detsembri Kataloonia parlamendivalimisteks, kes koos temaga esinduskogusse pürgiksid.

Valimised kuulutas välja Hispaania peaminister Mariano Rajoy 27. oktoobril ühes Kataloonia regionaalvalitsuse errusaatmise ja piirkonna autonoomia tühistamisega.

Puigdemonti sõnul koosneb nimekiri "Üheskoos Kataloonia eest" (Junts pel Catalunya") tema erakonna Kataloonia Demokraatliku Partei (PDeCAT) liikmetest ja mõnedest poliitilise taustata sõltumatutest kandidaatidest.

"Olen öelnud PDeCAT-ile, et pean koostama rohkem enda kui erakonna nimekirja, et suurim arv inimesi tunneks end mugavalt. PDeCAT aktsepteerib seda ja töötab selle nimel," lausus Belgias Hispaaniale väljaandmise vastu võitlev Kataloonia tagandatud president.

Puigdemont kavatseb enda sõnul kampaaniat teha Brüsselist, kus ta koos nelja endise Kataloonia valitsusliikmega Belgia kohtu otsust ootab.

Hispaania kohus on väljastanud Kataloonia eksliidrite suhtes rahvusvahelise vahistamismääruse ning neid süüdistatakse riigis mässus, ässitustegevuses ja riigi raha raiskamises.

Belgia kohtunik lasi Puigdemonti ja tema liitlased nädala eest vabadusse tingimusel, et nad ei lahku riigist.

"Ma ootan põnevusega võimalust kampaaniat teha, ehkki piirangutega. Mul pole õigust Belgiast lahkuda ja mõistagi seda ma ei tee," lausus ta.

Kataloonia iseseisvuslastel oli laialisaadetud parlamendis koos vasakäärmusliku parteiga CUP napp enamus. Arvamusküsitluste järgi on seis iseseisvuslaste ja Hispaania ühtsust toetavate parteide vahel tasavägine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles